Scherpere controle op illegaal gebruik netwerkrepeaters

Agentschap Telecom verscherpt het toezicht op het aanbod en gebruik van netwerkrepeaters. Illegaal gebruik kan leiden tot storing op de mobiele netwerken van operators. In het eerste half jaar van 2017 gebeurde dat al 45 keer. Het agentschap gaat aanbieders en gebruikers daarom nadrukkelijker informeren en controleren.

Wie te maken heeft met verminderd mobiel bereik in huis kan overwegen een netwerkrepeater aan te schaffen. Netwerkrepeaters zijn apparaten die het signaal van de mobiele providers (KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile) herhalen. Ze pakken het signaal van buiten op en zetten dat door naar binnen, met als doel een betere inpandige dekking te krijgen.

Toestemming operator

Netwerkrepeaters mogen alleen worden gebruikt met toestemming van de provider. Gebruik zonder toestemming is illegaal. Ze moeten namelijk  geschikt zijn voor dat specifieke netwerk. Repeaters die dat niet zijn, kunnen storing veroorzaken. Dat kan tot gevolg hebben dat mensen in een bepaalde wijk of regio tijdelijk niet mobiel kunnen bellen of internetten.

Storingen

Het aantal storingen veroorzaakt door illegaal gebruik van netwerkrepeaters stijgt. Waren er in 2015 nog 41 storingen, in 2016 lag dat aantal al op 61. In het eerste half jaar van 2017 veroorzaakten netwerkrepeaters al 45 storingen.

Aantal storingen veroorzaakt door illegaal gebruik netwerkrepeaters

januari t/m juni

januari t/m december

2015

23

41

2016

20

61

2017

45

Informeren en controleren

Agentschap Telecom verscherpt het toezicht op het aanbod en gebruik van netwerkwerkrepeaters. Sinds 1 juli gaat het agentschap aanbieders controleren en gebruikers informeren over de gebruikseisen en -voorwaarden. Wie daarna nog illegaal gebruik blijft maken van een netwerkrepeater krijgt een boete en/of last onder dwangsom.

Agentschap Telecom adviseert om bij beperkte indoordekking contact op te nemen met de telecomaanbieder om de mogelijkheden te bespreken.