Topsectoren willen Learning Communities voor leren, werken en innoveren

De Topsectoren stellen dat publiek-private samenwerkingen moeten doorontwikkelen tot Learning Communities waarin leren, werken en innoveren samengaan. Het voorstel is een vervolg op het ‘leven lang leren’.

Een advies- en onderzoekscommissie van de Topsectoren onderzocht de opgedane ervaringen met een leven lang ontwikkelen in het algemeen én van twintig specifieke pilots die dit concept op vernieuwende wijze vormgeven. Meer dan honderd publiek-private partijen zijn gehoord en alle opleidingsniveaus, de werkvloer en diverse sectoren komen aan bod.

De resultaten zijn gebundeld in het vierluik ‘Learning Communities 2018 – 2021′, dat Anka Mulder van de TU Delft tijdens de landelijke Jaarconferentie Techniekpact overhandigde aan Maarten Camps, secretaris-generaal van Economische Zaken.

Kort samengevat: technologische versnelling en disruptie veranderen de arbeidsmarkt radicaal. Mensen dreigen buiten de boot te vallen en dat heeft negatieve gevolgen voor de kenniseconomie. Daarnaast vragen maatschappelijke uitdagingen en economische groei om innovatie. Learning Communities kunnen het tij keren. Volgens de Topsectoren is de kern een omslag te maken in denken over ontwikkeling, innovatie en leerprocessen.

Camps reageerde ontvankelijk: "Learning Communities vestigen onze aandacht op drie vormen van leren en hun samenspel: de proactieve vorm waarbij het gaat om het creëren van nieuwe kennis voor nieuwe uitdagingen, en de voorwaardelijke en reactieve vormen, die zorgen voor instroom van werknemers en up-to-date kennis. Het geeft aan dat we buiten onze eigen muren moeten kijken om de juiste partners te vinden, om samen verder te leren."

Actieagenda

De topsectoren roepen iedereen op om samen de volgende stappen te zetten. Door op slimme manieren bestaande samenwerkingsverbanden verder te ontwikkelen, kennisdeling en benodigd onderzoek te organiseren. En door bestaande financieringsregelingen op creatieve manier geschikt te maken voor een leven lang ontwikkelen.