Strietman wint CE-design award met espressomachine

Testhuis Dare test en onderzoekt jaarlijks honderden producten. Lang niet alle ontwerpen komen in één keer met goed resultaat door de testen, maar er zijn ook ontwerpen die zich wat EMC en/of veiligheid betreft onderscheiden. Elke kwartaal reikt Dare de CE-Design Award uit aan een ontwerp dat eruit springt. Den winnaar van het afgelopen kwartaal is de firma Strietman.

Strietman, opgericht door Wouter Strietman, ontwikkelt koffiegerelateerde producten voor de huishoudelijke omgeving. De Strietman-espressomachines worden in Nederland vervaardigd op een kleine industriële productielijn. De CT1 is het jongste product van Strietman. De open ketel van deze espressomachine toont het hete water en het filterbakje bevat de gemalen koffie.

De espressomachine dient te voldoen aan de essentiële eisen van de Laagspanningsrichtlijn. De geharmoniseerde norm die van toepassing is voor dit product is de EN 60335-1 (huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen). Veiligheid – Deel 1: Algemene eisen en Deel 2-15: Bijzondere eisen voor toestellen voor verwarming van vloeistoffen. Al eerder beoordeelde Dare de ES3- de voorganger van de CT1 – volledig volgens de normen. De CT1 is een variant op de ES3 waarbij er elektrisch gezien geen verschillen zijn.  De CT1 is een staand model, terwijl de ES3 aan de muur wordt vastgemaakt. De EN 60335-1 stelt eisen aan de stabiliteit van een staand model. Het product is hierop onderzocht en conform de norm bevonden.

De CE-Design Award

Het doel van de CE-Design Award is de aandacht te vestigen op het belang de Europese richtlijnen bij het ontwerp van een product. Nog veel te vaak komt de CE-markering pas in het eindtraject aan bod. Het gevolg is dat veel tijd en geld besteed moet worden om het product aan de Europese regelgeving te laten voldoen. In sommige gevallen is zelfs een compleet redesign nodig.

Dare wil ontwerpers van producten in het zonnetje zetten en heeft hiervoor de CE-Design Award in het leven geroepen. Ieder kwartaal wordt een product gekozen dat wat EMC en/of productveiligheid ‘boven het maaiveld’ uitsteekt. De winnende ontwerper of het winnende ontwerpteam krijgt een trofee en een taart uitgereikt. De eerstvolgende meting of het eerstvolgende onderzoek van de winnaar vindt plaats op kosten van Dare.