Google zwaar beboet wegens misbruik monopolie

De Europese Unie heeft Google een boete van 2,42 miljard euro opgelegd. Volgens de EU misbruikt Google zijn monopoliepositie ten faveure van zijn eigen Shopping Service.

Eurocommissaris Margrethe Vestager: "Google heeft ons veel goede nieuwe producten en diensten gebracht. Maar het misbruikt zijn monopoliepositie door de eigen vergelijkingssite Shopping Service hoger in de zoekresultaten te zetten dan die verdient ."

In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten plaats via Google. Volgens de commissie is Google dominant in alle 31 landen van de Europese Economische Ruimte – de 28 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

In 2004 begon Google vergelijkingssite Froogle (nu: Google Shopping). Deze kwam niet van de grond. Daarom implementeerde Google vanaf 2008 algoritmes die zorgden dat de eigen site altijd hoog in de zoekresultaten verscheen en de andere vergelijkingssites laag.

Gevolgen

Dat mag niet en volgens de commissie waren de gevolgen enorm. Het verkeer op de eigen vergelijkingssite werd in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld 45 zo hoog, in Duitsland 35 keer, in Nederland 29 keer, in Frankrijk 19 keer, in Spanje 17 keer en in Italië 14 keer. Het succes van de concurrenten nam intussen af, tot 85% in het VK, 92% in Duitsland en 80% in Frankrijk.

Civiele zaken

Daarom wordt Google nu beboet. Als de zoekmachine de ongelijkheid niet binnen negentig dagen beëindigt, gaat moederbedrijf Alphabet bovendien dagelijks vijf procent van haar wereldwijde omzet inleveren. Ook benadrukt de commissie dat het bedrijven die zich geschaad voelen door de ongelijke behandeling vrijstaat om zelf nog civiele rechtszaken aan te spannen.

Reactie Google

Google is het niet met de uitspraak eens. Jurist Kent Walker stelt in een blog dat de consument die op Google zoekt producten wil vinden, en geen andere vergelijkingssites. Hij wijt de enorme groei van Google Shopping aan de verbeterde adds.

Andere Google zaak

De EU commissie werkt intussen verder aan de andere mededingingszaak rond Google. Volgens de commissie eist Google van telefoonproducenten dat ze Google Chrome installeren.

Hoogste boete ooit

Volgens het Reformatorisch Dagblad is dit overigens de hoogste boete die de Europese Unie ooit oplegde aan een individueel bedrijf in een mededingingszaak. Bekijk hier het overzicht .