EO

EU zint op sancties na cyberaanval

19 juni 2017 om 16:29 uur - Luxemburg

Kwaadwillende aanvallen op computernetwerken in de Europese Unie moeten hard worden aangepakt. De EU-landen willen economische sancties treffen als dat nodig is. Staten mogen niet doelbewust toestaan dat hun grondgebied wordt gebruikt voor illegale ICT-operaties, staat in een verklaring die de 28 buitenlandministers in Luxemburg goedkeurden.


Hoe hard de strafmaatregelen zijn, hangt af van de ‘reikwijdte, omvang, duur, intensiteit, complexiteit, verfijning en impact van de cyberactiviteit'. Het kan dan gaan om reisverboden en het bevriezen van banktegoeden. Het moet hackers en landen die onrechtmatige cyberoperaties toestaan in ieder geval afschrikken.

De noodzaak voor afschrikking is toegenomen na berichten over buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen in Europa en de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

 

Minister Bert Koenders reageerde positief: ,,In het geval van militaire dreigingen of aanvallen zijn wij al uitgerust om gezamenlijk op te treden. Het is logisch dat we dat ook doen tegen nieuwe dreigingen, zoals cyberoperaties. We moeten daar strafmaatregelen tegen kunnen treffen.''

Voor de Navo kunnen cyberaanvallen van buitenaf sinds vorig jaar al aanleiding zijn om de clausule voor collectieve verdediging te activeren. De EU en de Navo zijn nauwer aan het samenwerken, waarbij dubbelingen tussen beide organisaties moet worden voorkomen.

 

De EU-ministers tonen zich in een verklaring tevreden over de vooruitgang van de 42 samenwerkingsacties. Het gaat onder meer om het afstemmen van de reactie op ‘hybride dreigingen'. Dat kan gaan om propaganda, maar ook om cyberaanvallen die zijn gericht op bijvoorbeeld banken of energiecentrales. De Navo en de EU hebben afgesproken voor het eerst samen te gaan oefenen tegen dergelijke dreigingen.

 

Gerelateerd nieuws

Wie heeft auteursrecht: industrieel ontwerper of fabrikant industriële elektronica?

Wie heeft auteursrecht: industrieel ontwerper of fabrikant industriële elektronica?

Stel, u bent industrieel ontwerper. Of juist opdrachtgever daarvan. Wie heeft dan het auteursrecht en het modelrecht als er niets expliciet over geregeld is?

Lichte stijging techniekstudenten

Lichte stijging instroom techniekstudenten

Sinds 2013 stijgt het aantal jongeren dat een technisch profiel of studie kiest gestaag. Dat blijkt uit de Techniekpact Monitor 2017. Ook is de werkloosheid onder technici afgenomen en kiezen meer afgestudeerden met een…

big data

Groeikansen voor Nederlandse digitale sector in Duitsland

Nederlandse bedrijven hebben nog volop mogelijkheden voor groei in Duitsland. Dat constateerde minister Kamp van Economische Zaken tijdens zijn bezoek aan de Hannover Messe waar zo'n 140 Nederlandse innovatieve…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Smartcollect energie- en PQ-managementsoftware

Doorbraak in energiemanagement: één softwarepakket voor het verzamelen van energiegegevens zoals energie, gas, water,...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

26 september 2017, Vianen

Masterclass Machineveiligheid

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 26, 27 september en 3, 4 oktober 2017

26 september 2017, Gorinchem

IMC Test & Measurement Days

Gratis seminars

27 september 2017, Amsterdam, RAI

Future of Obsolence Conferentie

Netwerkevent en conventie

Meer agendapunten »