Studiebezoek Europees samenwerkingsverband aan Brainport Eindhoven en Gent

Deze week brengen de Europese partners hun eerste studiebezoek aan Nederland en België, waarbij onder andere de Faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences en het Nanolab van de TU/e, de High Tech Campus en het Solliance Solar Research Instituut in Eindhoven op het programma staan. De derde dag van het bezoek vindt plaats in Gent, bij iMec laboratories.

Brainport Eindhoven bundelt de krachten met zeven andere Europese regio’s om lokale innovatie infrastructuren te verbeteren. Dankzij die internationale samenwerking kunnen technologische ontwikkelingen in de betreffende regio’s versterkt en versneld worden, om zo oplossingen te bieden voor wereldwijde problemen op het gebied van duurzame energie, mobiliteit, gezondheidszorg, veiligheid en agrifood.

Onderzoeks- en innovatie infrastructuren

Het samenwerkingsverband, onder de noemer Inno Infra Share, bestaat uit regio’s in Italië, Nederland (Brainport Eindhoven), België, Duitsland, Letland, Estland, Tsjechië en Zweden. Zij hebben gemeenschappelijke specialisaties en prioriteiten met betrekking tot de zogeheten RIS3; Regionale Innovatie Strategie voor Slimme Specialisatie, waarin de doelstellingen van Europa zijn vertaald naar regionale maatschappelijke uitdagingen en de focus ligt op een aantal sterke sectoren met (internationale) concurrentiekracht (hightech systems, chemie, agrofood, maintenance, logistiek, biobased en lifesciences & health).

De Europese partnerlanden delen kennis en leren van elkaars ervaringen met politieke middelen voor het verbeteren van R&I infrastructuren (Onderzoeks- en Innovatie Infrastructuren), met als belangrijkste doel om deze infrastructuren toegankelijker te maken voor behoeften binnen het lokale midden- en kleinbedrijf (de ‘SME needs’). Kort uitgelegd houdt dit in dat er meer onderzoeks- en innovatiefaciliteiten beschikbaar worden voor het MKB die bovendien beter aansluiten op de lokale markten en al in het stadium van productontwikkeling zijn (Technology Readiness Levels of TRL’s). 

Regionale economie

Inno Infra Share is in het leven geroepen naar aanleiding van toenemende vraag van de MKB-sectoren in de acht Europese landen. Bedrijven willen graag van de R&I infrastructuren gebruikmaken, omdat dure onderzoeksfaciliteiten (zoals apparatuur en laboratoria) voor hen niet rendabel zijn. Innovatie is echter wel essentieel voor de vooruitgang van deze bedrijven en daarmee de vooruitgang van de regionale economie. Daarom onderzoeken de Europese regio’s binnen het samenwerkingsverband modellen waarmee de lokale bedrijven toch toegang krijgen tot R&I infrastructuren en zo bij kunnen blijven met wereldwijde ontwikkelingen.

Masterclass

De eerste kennismakingsbijeenkomst van de partnerlanden, eind maart 2017 in Bologna (Italië) werd voorgezeten door de lead partner Aster. Onderdeel was ook een masterclass over onderzoeks- en innovatie infrastructuren in Europa door Maurits Butter, een expert van TNO. Tijdens een masterclass werd uitgelegd wat R&I infrastructuren mogelijk maken en op welke aspecten het Inno Infra Share project moet focussen (in de verschillende landen) om de toegankelijkheid van die structuren te vergroten en samenwerking met de industrie te promoten.

Meer informatie is te vinden op https://www.interregeurope.eu/innoinfrashare/