Botsende drone brengt ondergrondse grotten in kaart

Ook handig voor straks op Mars: in ondergrondse grotten op Sicilië heeft astronaut Luca Parmitano van ruimtevaartorganisatie ESA onlangs proeven gedaan met een drone die een 3D-kaart bouwt door tegen wanden aan te vliegen. Ook vond hij met behulp van een warmtecamera een doorgang naar een nog onontgonnen plek waar mensen niet kunnen komen. Daar bleek water te zijn.

Voor de gemiddelde aardbewoner is het toekomstmuziek, maar voor de ESA dagelijkse kost: het bewoonbaar maken van andere planeten. Wat heb je daarvoor nodig? Wat is veilig en wat niet? Het moge duidelijk zijn: een drone die onbekend gebied kan onderzoeken, is van onschatbare waarde.

Ondergrondse grotten lijken in veel opzichten op verre planeten. Het is er krap, donker, en de mens is voor zijn veiligheid afhankelijk van  apparatuur. Een goede plek om tests uit te voeren dus. De Cucchiara grotten in de buurt van Sciacca herbergen onder meer een 100 meter diepe kloof, waar de temperaturen oplopen tot 37 graden Celsius. Parmitano, die op stap was met een groep onderzoekers van La Venta Association en de the Commissione Grotte Eugenio Boegan, maakte dan ook meteen van de gelegenheid gebruik om koelvesten uit te proberen.

"Dit soort tests helpt om erachter te komen welk materieel geschikt is voor bijvoorbeeld in de lavatunnels op Mars", aldus Parmitano. Hij gebruikte een drone van het merk Flyability.