Draadloze hoofdtelefoon as-a-service (video)

Een jaar na de introductie van de eerste volledig modulaire hoofdtelefoon as-a-service komt het jonge Nederlandse bedrijf Gerrard Street met een draadloze versie van de hoofdtelefoon. Voor tien euro per maand krijgen gebruikers een product dat zij onbeperkt kunnen gebruiken en waar nodig de losse onderdelen worden vervangen. “Vooral jongeren staan open voor de weg naar gebruik van producten in plaats van bezit”, zegt Tom Leenders, medeoprichter van Gerrard Street.

Het afgelopen jaar zag de start-up zijn klantenbestand met ruim 60% toenemen. Voor de oprichters reden genoeg om met een tweede product te komen. "Omdat wij abonnementhouders hebben, in plaats van eenmalige klanten, weten we goed wat er speelt in onze achterban. Omdat driekwart van onze klanten jonger dan 30 is zetten we bijvoorbeeld Whatsapp en Facebook Messenger  in om met ze te chatten", aldus mede-oprichter Yvette Koppert..

De afgelopen jaren is de vraag naar draadloze oor- en hoofdtelefoons enorm toegenomen. "Onder andere door de iPhone 7, die geen audio-uitgang meer heeft" vervolgt Yvette. Ook in de markt is deze trend te zien. In de VS worden sinds vorig jaar meer draadloze kop- en oortelefoons verkocht dan bedrade en ook in West-Europa is dit segment ondertussen goed voor 2 miljard euro omzet. De start-up geeft nu gehoor aan deze ontwikkeling door een  zelf ontworpen Bluetooth hoofdtelefoon aan te bieden.

Net als het vorige model is deze hoofdtelefoon  – de Boss – volledig modulair. Zoals bij Legoblokjes kan elk onderdeel gemakkelijk worden losgehaald en vervangen. Het product wordt verzonden als een brievenbuspakket en de gebruiker monteert hem zelf. "Zelfs iemand met twee linkerhanden kan hem in elkaar zetten", volgens Leenders. En gaat er iets stuk, dan wordt dat onderdeel kosteloos vervangen en daarna gerecycled. Met dit systeem heeft Gerrard Street in zijn eerste jaar al 350 hoofdtelefoons van de afvalberg gered.

Dankzij toelating tot de start-up accelerator Climate-KIC ontving het jonge bedrijf een subsidie van € 45.000, waarmee de ontwikkeling deels kon worden gefinancierd. Ook is het bedrijf een partnership met CJP (Culturele Jongeren Paspoort) aangegaan. Om de productie helemaal rond te krijgen is Gerrard Street begin deze maand gestart met een crowdfundingcampagne. Via de campagne pagina op Oneplanetcrowd (http://bit.ly/2qmUdJg) kan het project ondersteund worden.


Over Gerrard Street

Gerrard Street is opgericht door Tom Leenders, Dorus Galama en Yvette Koppert. Tom en Dorus zijn beiden afgestudeerd als industrieel ontwerpers aan de TU Delft. Yvette is afgestudeerd in Finance & Investments aan de Erasmus Universiteit.

gerrard street

Elk jaar gooien we 15 miljoen kilo koptelefoons en -onderdelen weg, vaak vanwege kleine beschadigingen. Zonde, vindt Gerrard Street, want het levert kostbaar elektronisch afval op waar reparatie en hergebruik mogelijk is. De oplossing is een volledig modulaire hoofdtelefoon. Daardoor hoeft dus niet de hele koptelefoon weggegooid te worden als er iets kapot gaat. Bovendien worden de verouderde onderdelen door Gerrard Street teruggehaald en gerecycled. Met dit concept wil het bedrijf bijdragen aan de ontwikkeling van circulaire consumentenelektronica, want daar blijft nu veel waarde liggen aldus de ondernemers.

Bij Grrard Street betalen klanten niet voor bezit, maar slechts voor service. Het Delftse bedrijf voegt zich met die service bij de aanpak van bedrijven als Spotify, Car2Go en Netflix. Ze bieden de klant wel de lusten, maar niet de lasten. Maar er is nog een voordeel. Bedrijven zoals Gerrard Street hebben er belang bij dat een apparaat zo lang mogelijk meegaat en niet snel kapot gaat.

De start-up wordt ondersteund vanuit het Europese stimuleringsfonds Climate-KIC en is opgenomen bij de incubators Yes!Delft en Impact Hub Amsterdam.

https://gerrardst.nl/