Atmos UAV presenteert ‘mapping drone’

De Marlyn, een hybride drone van de Delftse spinoff Atmos UAV, combineert de flexibiliteit van een helikopter met de snelheid en het bereik van een toestel met vaste vleugels. Het toestel kan snel grote terreinen in kaart brengen voor bedrijven in onder meer de bouw, mijnbouw, landbouw en bosbouw.

Marlyn vliegt met zowel vleugels als propellers. Daardoor kan hij verticaal opstijgen, en dus op moeilijk bereikbare plekken vertrekken en landen. Door horizontaal te vliegen kan een hoge snelheid worden behaald en kan een projectlocatie tot 10 maal sneller worden ingemeten. Het toestel heeft een bereik van ongeveer 60 km. Door de hybride technologie kan het ook vliegen bij hoge windsnelheden.  

Atmos UAV is ontstaan uit een bachelorproject aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. De opdracht was het ontwerpen van een Unmanned Aerial System dat in staat was de uitdaging aan te gaan in de UAVForge Challenge, een internationale competitie die strenge eisen stelde aan het ontwerp, waaronder de mogelijkheid om verticaal op te stijgen, een zekere afstand af te leggen, ter plekke observaties te doen en dat alles binnen beperkte tijd. Het team deed onderzoek naar onbemande helikopters en vliegtuigen, die ze uiteindelijk combineerden om te profiteren van de voordelen van beide types.