Lift-premie voor warmwitte ledverlichting

Prof.dr. A. Meijerink (UU) heeft voor zijn project Euroled een Lift-subsidie ontvangen uit het Innovatiefonds Chemie. Lift-premies kunnen worden toegekend aan samenwerkingsprojecten van universitaire onderzoekers en bedrijven. In het gesubsidieerde Lift-project werkt de UU samen met Seaborough Research.

Witte ledlampen veroveren de verlichtingsmarkt. De meest gebruikte combinatie voor het maken van wit licht is een blauwe led met de fosfor YAG:Ce3+ die een deel van het blauwe licht omzet in geel/groen licht. Dit geeft efficiënt, maar onaangenaam wit licht. Toevoeging van een oranje/rode fosfor verbetert de lichtkwaliteit. Helaas gaat dit samen met een drastische verlaging van de efficiëntie doordat de huidige rode fosforen een deel van het rode licht uitzenden in een golflengtegebied waar de ooggevoeligheid sterk afneemt. Het doel van het project Euroled van prof.dr. A. Meijerink (UU), dr. M.A. Van de Haar (Seaborough Research) is om nieuwe materialen te ontwikkelen die blauw licht kunnen absorberen en dit efficiënt omzetten in smalbandig rood licht. Hiermee kan een led worden gemaakt met een hoge kwaliteit warme kleur wit zonder veel te hoeven inleveren op de efficiëntie.

Lift

Lift (Launchpad for Innovative Future Technology) is een van de publiek-private samenwerkingsvormen die gefinancierd worden uit het Innovatiefonds Chemie, het fonds voor publiek-private samenwerking in de chemie bij NWO. Lift is bedoeld voor samenwerking tussen ten minste één bedrijf en ten minste één kennisinstelling, waarbij de kennis- en/of innovatievraag van het deelnemende bedrijfsleven wordt aangepakt. Een Lift-project wordt in één keer aangevraagd en beoordeeld, maar meestal in twee fases uitgevoerd en gefinancierd. In de eerste fase is de cash-bedrijfsbijdrage lager dan in de tweede fase. De totale projectgrootte ligt tussen 150.000 en 300.000 euro, waarvan een kwart door het gezamenlijke bedrijfsleven wordt betaald en drie kwart door NWO. Onderwerpen die passen binnen de roadmaps van de Topsector Chemie komen voor financiering in aanmerking.