En ik? Ik speel de laser… (video)

Wie tijdens de Dutch Technoloqy Week de Effenaar bezocht, kreeg onmiskenbaar het gevoel dat het echt heel archaïsch is om je met z’n allen naar een zaal te verplaatsen waar een groep muzikanten met fysieke instrumenten muziek maakt. Een concert dus. Volledig uit de tijd.

Waarom zou je eigenlijk al die zware instrumenten naar podia slepen als je ook harp kan spelen op laserstralen en virtueel kan drummen met controllers? En waarom zou je je beperken tot één instrument per persoon? Met een 3D bril kun je, niet gehinderd door de zwaartekracht, een heel arsenaal aan instrumenten om je heen verzamelen en allemaal tegelijk bespelen met laser of controllers. En trouwens, waarom zijn die controllers zo groot? Hoe lang zou het nog duren voordat je op elke vingertop een minicontrollertje kan plakken, zodat je tien opdrachten tegelijk kan geven?

Spinvis maakt al jaren muziek in zijn eentje + een slimme computer (+ slimme computerjongen), en dat gaat als volgt: hij pakt een instrument en speelt een deuntje. Dit deuntje wordt opgenomen en steeds herhaald. Hij pakt een volgend instrument en voegt iets toe, wat ook steeds wordt herhaald. Zo kan één man een heel concert geven – maar dat vraagt wel een geduldig en liefdevol publiek dat zich laat meevoeren in Spinvis’ muzikale reis.

Wat we willen, is iemand die alle instrumenten tegelijk bespeelt. Het zogenoemde WiiJ-ing (DJ-en met twee Wii controllers) komt daar al dichterbij. DJ Timski gaf in 2007 al een concert.

Maar waar is de geniale man of vrouw die met zijn 3D bril op in een 3D instrumentaal walhalla kruipt en ons de oren van het lijf drumt, strijkt, en toetert? Hetgeen wij dan live kunnen zien, en tegelijk als projectie in een 3D-omgeving? Waarschijnlijk zal dat niet lang meer op zich laten wachten.

dirtydenims3D

Overigens bieden de nieuwe technieken ook de mogelijkheid om een complete band op diverse podia te projecteren. Dat scheelt een gedoe! Ze spelen thuis in de Effenaar en je projecteert ze in Zanzibar, Hong Kong en Miami.

Het is duidelijk: het einde van de roady is nabij. Of blijft straks juist alleen de roady over?  

Tijdens de DTW gaf de band The Dirty Denims een drietal live demonstraties, die het bedrijf 360 Verbeelding opnam met een Nokia Ozo 360 graden camera en Sennheiser Ambeo VR microfoon. Hierdoor kan 360 graden beeld en geluid samengevoegd worden binnen één ervaring. De camera rijdt eerst van rechts naar links, keert een stukje  voorbij de band en rijdt dan terug.