Staalfabrikant beboet na ongeluk werknemer

Een staalfabrikant in Engeland heeft een boete gekregen nadat een werknemer ernstig letsel had opgelopen aan zijn hand.

Op 23 oktober 2015 was een 51-jarige werknemer bezig om overgebleven resten staal uit een machine voor het rechtmaken van staaldraad, te halen. Daarbij kwam zijn hand tussen de roterende rollers vast te zitten. De werknemer liep ernstig letsel op aan zijn hand en verloor de top van zijn rechter wijsvinger als gevolg van dit incident.

De Health and Safety Executive (HSE = de Engelse Arbeidsinspectie) stelde vast dat de onderneming geen risico-analyse had uitgevoerd van het handmatig bedienen van deze machine en er waren ook geen stappen ondernomen om de machine te voorzien van een veiligheidssysteem.
Tevens werd geconstateerd dat het bedrijf niet voldeed aan het vereiste niveau van toezicht op deze activiteit, waardoor het mogelijk was dat de werknemer verwondingen opliep. Het staalbedrijf Rom Ltd van Castle Works kreeg een boete van £ 200.000 en werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van £17.200.

HSE inspecteur David Keane zei na de hoorzitting: "Deze man heeft letsel opgelopen dat zijn hele leven heeft veranderd. Het bedrijf heeft de werknemer niet beschermd tegen de gevaren van het handmatig bedienen van deze machine.”

Bron: http://press.hse.gov.uk