‘Smart’ voor een prikkie (video)

Onderzoekers van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh (VS) hebben een multisensor samengesteld die alle apparaten in een kamer kan herkennen zonder dat daar andere chips of sensoren voor nodig zijn. Hun bedoeling is om woningen voor weinig geld ‘smart’ te maken.

Tot nu toe zijn er twee manieren om een woning intelligentie te verlenen: je koopt huishoudelijke apparatuur die zelf al kan worden verbonden met het ‘internet-of-things’, of je voorziet elk individueel bestaand apparaat van een sensor.

‘Beetje duur’, vonden Gierad Laput, Yang Zhang, en Chris Harrison van het Human Computer Interaction Institute, en ze knutselden een multi-sensor in elkaar die op basis van geluid, beweging, druk, vochtigheid, temperatuur, lichtintensiteit en elektromagnetische interferentie alle beweging in een kamer kan herkennen. Ze maken geen gebruik van beeld, omdat uit onderzoek blijkt dat mensen camera’s in huis te privacygevoelig vinden.

multi sensor plug in

  

Tellen en meten

De multisensor kan gewoon op een centrale plek in een stopcontact worden gestopt. Software zet de ontvangen signalen om in mensentaal. Alledaagse impulsen zijn voorgeprogrammeerd, maar de gebruiker kan zijn sensor ook specifieke prikkels leren herkennen. Aangezien het systeem kan tellen en meten, weet je bovendien niet alleen of je hulpbehoevende moeder wel warm heeft gegeten en de kraan heeft dichtgedraaid, maar ook of ze haar tanden lang genoeg heeft gepoetst en of de papieren handdoekjes in haar keuken al bijna op zijn.

98% raak

De onderzoekers hebben 38 sensorens twee weken getest in een keuken, twee kantoren, een klaslokaal, en een gemeenschapsruimte. Ze herkenden een breed spectrum aan activiteit, van een lopende kraan tot kloppen op een deur en schrijven op een whiteboard, met 98% precisie. Nog niet genoeg om je moeder aan over te laten, maar toch behoorlijk accuraat. Bovendien werkt het ook als je alle apparaten tegelijk aanzet. 

 hardware outline multisensor

Het team heeft eerst honderd stuks laten maken à 100 dollar per stuk. Laput verwacht dat dat 30 dollar zal worden als de multi-sensor aanslaat.