Zee-orgel maakt muziek van golfslag (video)

De Kroatische architect Nikola Bašić had genoeg van de saaie betonnen structuren waarmee zijn door de oorlog geteisterde stad Zadar werd herbouwd. Hij besloot om een beetje muziek naar het gebied te brengen. Daarvoor bouwde hij een ongelooflijk, op de natuur gebaseerd muziekinstrument – het zee-orgel, dat bestaat uit 35 orgelpijpen die zijn geïnstalleerd in het marmeren zeehoofd van de stad.

In de uitgestrekte marmeren trappen aan de Adriatische Zee zet het 70 meter lange zee-orgel, of Morske Orgulje, golven om in toevallige, maar rustgevende ritmische klanken. Elke groep treden bevat vijf orgelpijpen die zijn gestemd in een muzikaal akkoord. De pijpen zijn met elkaar verbonden via een aantal nauwe kanalen en reageren op golven en de wind.

Het zee-orgel is niet alleen geliefd bij de plaatselijke bewoners en toeristen, maar heeft ook al een aantal architectuurprijzen gewonnen. Een daarvan was de Europese Prijs voor Stedelijke Openbare Ruimte in 2006,  waarbij het werd omschreven als ‘de perfecte tribune om te kijken naar de zonsondergang in de zee en de omtrekken van het nabijgelegen eiland Uglian, terwijl je luistert naar de muzikale composities die door de zee zelf worden gespeeld’.

Het dromerige zee-orgel is overigens niet het eerste architectonische instrument. De Nederlandse kunstenaar Jeroen Bisscheroux bouwde Toon in Assen: drie grote conische hoorns waardoor je naar de omgeving kunt luisteren, en studenten in Estland gebruikten onlangs drie enorme  houten megafoons om de geluiden van een bos te versterken.

Nikola Bašić