Meer bezoekers naar Hannover Messe

De Hannover Messe 2017 trok met 225 000 bezoekers, waarvan steeds meer uit het buitenland, beduidend meer belangstelling dan de vergelijkbare editie in 2015. Digitalisering, industrie 4.0 en de digitale fabriek waren centrale thema’s tijdens de vorige week gehouden Messe. Maar ook de rol van de mens in de fabriek-in-een-netwerk speelde een belangrijke rol.

Duitse organisaties als de Deutsche Messe AG, VDMA en ZVEI buitelden over elkaar heen om de digitale fabriek en alles wat daarmee samenhangt, te verheerlijken. "Wij hebben de technische oplossingen voor de grote uitdagingen van de mensheid en wij staan internationaal gezien vooraan", aldus de VDMA. En de ZVEI: "De digitalisering heeft een Europese identiteit nodig. De taak die voor ons ligt is dat we nu een digitale unie realiseren." Dat klinkt heel wat verstandiger. In tegenstelling tot de Engelsen, veel Fransen en te veel Nederlanders realiseert de ZVEI zich, dat Europa één blok moet vormen om overeind te blijven in de wereldwijde concurrentie.

Internationaler dan ooit

Van de 225 000 bezoekers (tegen 217 000 in 2015) kwam meer dan een derde uit het buitenland. Dat is in de zeventigjarige geschiedenis van de Hannover Messe nog nooit zoveel geweest. Het geeft aan dat de internationale beslisser inziet dat de beurs een brede blik geeft in de ontwikkeling van digitalisering en Industrie 4.0.

De meeste buitenlandse bezoekers waren afkomstig uit China (9000), Nederland (6200), India (5300) en partnerland Polen (5000). De Verenigde Staten waren met 3000 bezoekers eveneens goed vertegenwoordigd, volgens de beursorganisatie als gevolg van het feit dat de Amerikanen vorig jaar Partnerland waren. Volgend jaar wordt dat overigens hun zuiderbuur Mexico.

Nieuwe formule

Een van de sterke punten van de Hannover Messe is altijd geweest, dat men het beursaanbod steeds aanpaste aan de ontwikkelingen in de markt. Zo verdwenen in het verleden ooit de Cebit (informaticabeurs) en Cemat (intralogistiek) naar een andere periode en ging Lightning (verlichtingstechniek) naar Frankfurt. Er kwamen ook nieuwe beurzen (onder andere voor industriële automatisering en duurzame energie) en beurzen werden samengevoegd.

Ook volgend jaar gaat de formule flink op de schop. Vanaf 2018 vormt de jaarlijkse Industrial Automation (IA) één geheel met de tweejaarlijkse Motion, Drive & Automation (AMD) en gaat dan als Integrated Automation, Motion & Drives (IAMD) door het leven. De nieuwe beurs omvat dan het totale spectrum van industriële automatisering en aandrijftechniek. Daar hoort big data ook bij, van oudsher het terrein van de ICT. Misschien moet ook (een deel van) de Cebit maar terugkeren naar de Industriemesse nu de ICT zo sterk verweven is met de industriële praktijk. Het aanbod software voor de industrie is inmiddels enorm.

Over terugkeren gesproken: vanaf 2018 zal de Cemat elke twee jaar parallel aan de Hannover Messe worden gehouden. Productie- en logistieke processen worden intelligent aan elkaar gekoppeld om nog efficiënter en flexibeler te kunnen produceren.

De volgende Hanover Messe, met IAMD, Cemat en partnerland Mexico, staat voor 23 tot en met 27 april 2018 op het programma.