Tech United bouwt nieuwe, supersnelle en oerstabiele voetbalrobot

Tech United, de wereldkampioen robotvoetbal van 2016, krijgt er dit jaar een oerstabiele, zeer snelle speler erbij. De nieuwe, 8-wielige robot van Tech United maakt op de aanstaande Portuguese Robotics Open zijn eerste meters, en komt naar verwachting op de WK RoboCup in Nagoya (27 … 30 juli) echt in het team. Opmerkelijk: het onderstel van deze robot gaat in ziekenhuizen ook zelfstandig zware taken doen, zoals bedden slepen.

Het voetbalrobotteam van Tech United werd vorig jaar weliswaar wereldkampioen, maar de Eindhovense technici constateerden een paar zwaktes: de belangrijkste concurrenten waren een stuk sneller, en ze duwden de Eindhovense robots te eenvoudig weg. Het team ontwikkelde daarom samen met het Drunense bedrijf SMF Ketels een geheel nieuw platform, met acht wielen in plaats van de huidige drie. Die acht wielen geeft de robot niet alleen heel veel grip en snelheid, hij is daarmee ook nog eens extreem stabiel en wendbaar op hoge snelheid.

Andere verbeteringen die Tech United dit jaar aan de vierde wereldtitel moeten gaan helpen, betreffen onder meer de software-architectuur. Die ging afgelopen jaar op zijn kop zodat de robots veel beter kunnen inspelen op tegenstanders, en op het wedstrijdbeeld. Teamcoach Lotte de Koning: "We gaan het dit jaar vooral uittesten bij de dode spelmomenten zoals vrije trappen, en pas daarna op het gehele spel. Er gaat een paar jaar overheen voor het volwassen is." Ook werden de robots afgelopen jaar slimmer in de verdediging en beter in het onderscheppen van passes.

Het nieuwe 8-wielige onderstel komt voort uit het Europese project Ropod, waaraan naast de TU/e onder meer SMF Ketels, de Hochschule Bonn-Rhein-Sieg en KU Leuven deelnemen. Het doel van Ropod is het ontwikkelen van betaalbare, mensvriendelijke robotwagentjes die zelfstandig en flexibel transporttaken binnen ziekenhuizen kunnen gaan uitvoeren, zoals het verplaatsen van ziekenhuisbedden.

Op het eerste toernooi van het jaar, de Portuguese Robotics Open van 26 tot 30 april, wordt de nieuwe robot voor het eerst getest, maar speelt hij nog niet mee. Het team gaat daar onder meer kijken of de robot goed zelfstandig zijn weg kan vinden. Dan zal ook duidelijk worden hoe snel de robot precies is. Het team verwacht dat de robot ongeveer vier keer zo snel is als zijn voorganger.

De resultaten op het toernooi in Portugal zijn te volgen op http://www.techunited.nl/, onder meer via livestream.