EO

Nederlandse starter introduceert selectieve aspergesteekrobot (video)

18 april 2017 om 23:18 uur - Heeze

De Nederlandse hightech start-up Cerescon ontwikkelde een automatische selectieve aspergeoogstmachine, in nauwe samenwerking met Brabantse, Limburgse en Duitse aspergetelers. De ontwikkelaars verwachten dat de komst van deze agrarische robot de aspergeteelt voor West-Europa zal behouden, met in Nederland een jaaromzet van circa 80 miljoen euro. Voor de rest van Europa ligt dat bedrag zeker tien maal hoger.


Het handmatig steken van het witte goud is een almaar toenemende kostenpost. Bovendien is het verkrijgen van de benodigde duizenden seizoenarbeiders dusdanig moeilijk, dat grotere telers genoodzaakt leken hun bedrijven naar lagelonenlanden te verhuizen. Nu is dat niet meer nodig.

De nu gepresenteerde machine - volgens Cerescon de eerste selectieve aspergesteekrobot ter wereld -heeft een capaciteit van 40 hectare, bewerkt drie rijen tegelijk en vervangt daarmee zestig tot vijfenzeventig handstekers. De steekkosten worden gehalveerd ten opzichte van handsteken. De aspergeoogstmachine integreert alle benodigde functies: rijdend detecteren, steken, plastic-handling en zandbedherstel. De verwachting is dat hiermee een betere kwaliteit asperges wordt geoogst (minder schade, minder verkleuring) en dat de opbrengst voor de telers toeneemt. De terugverdientijd van de machine ligt net boven de 3 seizoenen. De eerste machine moet voorafgaand aan het oogstseizoen van 2018 worden afgeleverd.

 

Ondergrondse detectie
De machine bestaat uit een detectiegedeelte dat asperges ondergronds opspoort, een robot die de asperges uit de grond haalt en een zandbedherstellend deel. Cerescon heeft de machine toegerust met een in eigen beheer ontwikkelde en gepatenteerde detectiemethode op basis van sensortechnologie. Deze detecteert asperges ondergronds voordat ze boven de grond komen en verkleuren. De robot knipt de asperge ondergronds af en legt de asperge in een container. Direct na het steken wordt het zandbed hersteld, om de kwaliteit van de asperges het hele seizoen constant te houden.  

 

"Deze selectieve oogstmachine is het begin van een nieuw tijdperk in de land- en tuinbouw", verwacht Ad Vermeer, CTO van Cerescon. "Laagwaardige seizoensarbeid gaan we vervangen door hoogwaardige banen en behalve asperges zijn er nog veel meer gewassen die selectief moeten worden geoogst. Er liggen nog heel veel mogelijkheden voor cross-overs in high tech en agro."

 

Praktijktest
Dit seizoen begint Cerescon een driejarig onderzoek, samen met Wageningen Universiteit en Research (WUR), om de prestaties van de automatische aspergeoogstmachine zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit te meten en te vergelijken met handmatige oogst. Daartoe zijn op drie plekken in Limburg proefvelden opgezet met telers Martens en Teboza en met het bedrijf LimGroup. In het najaar wordt de hergroei van het gewas beoordeeld om vast te kunnen stellen wat de invloed van de oogstmethode is op de opbrengst in volgende jaren. Dit levert een betrouwbaar beeld op van de prestaties van de oogstmachine. Chris de Visser business developer van WUR over de ontwikkeling van de aspergeoogstrobot: "Dit is een hele mooie cross-over tussen de landbouw en hightech industrie en dat maakt het ontzettend boeiend".

 

asp2

 

Verkoop
De machine gaat 500.000 tot 600.000 euro kosten. In het eerste kwartaal van 2018 zullen de eerste machines op projectbasis worden verkocht, op tijd voor het oogstseizoen. Cerescon zal de aspergeoogstmachines in eerste instantie verkopen aan grote aspergetelers en loonwerkers in Nederland en Duitsland. Voor landen in Zuid-Europa en buiten Europa zal de organisatie waarschijnlijk een partner zoeken.

 

Cerescon is in 2 jaar tijd gegroeid van 0 tot 15 medewerkers en is gefinancierd met behulp van private financiering, Innovatiekrediet, Metropool Eindhoven, MIT-subsidie en het start-up programma van Startlife.

 

http://www.cerescon.com/

 

 

Reacties (2)

Een begrijpelijke reactie van Noecy. Voor de aspergetelers staat ertegenover dat de activiteit niet naar lagelonen landen hoeft te worden verplaatst. Daarnaast is het handsteken seizoen werk en worden er vaak buitenlanders ingezet. Invloed op de NL werkloosheid is daarom gering. Voordeel van de machine dat er hoogwaardig werk in de ontwikkeling en fabricage in Nederland komt. Voor BV Nederland van niet te onderschatten waarde. Kortom, een geweldige uitvinding.
Castlefields, 26 april 2017 10:59
...en vervangt daarmee zestig tot vijfenzeventig handstekers.

Die vent die dit uitgevonden heeft denkt zeker niet na over die mensen die een gezin hebben en daarmee geen werk meer hebben en hun gezin daarmee niet goed kunnen onderhouden.
Leuke machine en leuk geld wat je daarmee verdiend, maar wel heel eqoistisch om alleen maar aan je eigen te denken.
Voor mij part verkoopt ie niet.
Noecy, 19 april 2017 10:29
 

Gerelateerd nieuws

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Mogelijkheden IoT groeien met nieuw ‘digitaal brein’

Terwijl we enerzijds berichten ontvangen over de gevaren van IoT, worden er anderzijds ook doorbraken geboekt. Zoals de vondst van een gemakkelijk printbare memistor die werkt slechts 5V op en die data langer dan tien…

FME over Brexit: ‘No deal is een no go’

FME over Brexit: ‘No deal is een no go’

In een gesprek met Eurocommissaris Michel Barnier afgelopen dinsdag heeft FME-voorzitter en vice-voorzitter van Ceemet Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink gepleit voor een soft Brexit. Een goed handelsakkoord is van groot…

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Europese Commissie: 'EU moet miljard investeren in HPC's’

Eurocommissarissen Mariya Gabriel en Carlos Moedas pleiten voor een stevige investering in de ontwikkeling van HPC's. 1 miljard euro, lijkt hen een goed idee.

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

7 maart 2018, Veldhoven, Koningshof

Rapid Pro 2018

Vakbeurs en congres

Meer agendapunten »