3D-modellen akoestisch tot leven wekken

Het Fraunhofer-Institut für Digitale Medientechnologie (IDMT) werkt aan een project om geluiden van onderdelen, machines en apparaten al tijdens de virtuele productontwikkeling hoorbaar te maken. Hierdoor kunnen akoestische eigenschappen doelgericht worden getest, beoordeeld en geoptimaliseerd. De tot nu toe daarvoor noodzakelijke kostbare modelbouw van fysieke prototypen kan daarmee in de toekomst vervallen.

Wat hebben een grote productiemachine en een wasmachine met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet veel. Maar beide klinken totaal anders en het geproduceerde geluid speelt een belangrijke rol bij de koopbeslissing van de klant. De akoestische eigenschappen van producten nemen een steeds belangrijker plaats in bij de subjectieve kwaliteitsbeoordeling. Bepaalde geluiden worden als ‘aangenaam’ en ‘betrouwbaar’ bestempeld, andere juist als ‘storend’.

Virtuele modellen hoorbaar maken

In de virtuele productontwikkeling kunnen nu al de totale eigenschappen van het toekomstige product worden gesimuleerd en beoordeeld, alleen de akoestische eigenschappen nog niet. Het doel van het onderzoekswerk aan het instituut is om productmodellen ‘hoorbaar’ te maken.

Op basis van de wetenschappelijke expertise bij ruimtelijke klankweergave werkt het Fraunhofer-IDMT er aan, de driedimensionale visualiseringen van de prototypen aan de bijbehorende authentieke klanken te koppelen. Daartoe worden met behulp van akoestische modellen de machinegeluiden berekend en met de 3D audiotechnologie Spatial Sound Wave van het instituut hoorbaar gemaakt.

Een bijzondere uitdaging daarbij is de simulatie van de akoestisch correcte weergave van de virtuele prototypen, om deze niet alleen uit oogpunt van perspectief correct te bekijken, maar ook steeds ‘correct’ te horen. Het geluid van de virtuele machines moet net als in de realiteit kunnen worden aangehoord. Alleen zo kan men het geluidsgedrag in alle richtingen goed beoordelen.

In het onderzoeksproject ‘Akustisch erweiterte Virtualisierung von Produkten und Produktionsprozessen’, kortweg AVP3, werken behalve het Fraunhofer-IDMT nog twee universiteiten en vijf ondernemingen aan het creëren van akoestisch uitgebreide virtuele realiteit.

bron: Fraunhofer-IDMT