Zeventig bijna-botsingen met drones op Heathrow

Het Londens vliegveld Heathrow oefent klaarblijkelijk grote aantrekkingskracht uit op drone-piloten die met hun toestellen in de buurt van grote vliegtuigen willen komen. Volgens de Engelse Airprox Board, vlogen er afgelopen jaar drie drones rakelings langs vliegtuigen. Deze bijna-botsingen vonden plaats binnen een periode van drie weken, in oktober en november 2016.

Twee van deze drie incidenten zijn geclassificeerd in de ernstigste ‘categorie A’. In één geval zagen de piloten van een A320 passagiersvliegtuig bij het voorbereiden van hun landing op 10 000 voet een UAV onder hun rechtervleugel. Dat is ongeveer 9600 voet boven de maximale vlieghoogte voor drones in Groot-Brittannië. Volgens onderzoekers leek de UAV met meerdere rotors een speciaal gemaakte drone en niet een type uit dat normaal in de handel is. Zij schreven ook dat "de voorzienigheid een grote rol had gespeeld bij het voorkomen van een botsing".

Bij het tweede categorie A incident, zag een piloot bij het opstijgen op Heathrow op 3000 voet hoogte een drone op nog geen 50 meter van zijn toestel. Ook hier oordeelden de autoriteiten dat een botsing amper was voorkomen. De derde drone die binnen die drie weken op het vliegveld werd waargenomen was minder gevaarlijk dan de andere twee, maar naderde toch een vliegtuig tot op 60 meter.

In totaal waren er in 2016 volgens de UK Airprox Board 70 bijna-botsinge; in 2015 waren het er nog maar 29. Nu steeds meer mensen zakelijk of voor hun hobby met drones gaan vliegen zal dat aantal blijven groeien, tenzij er  een manier wordt gevonden om UAV’s waar te nemen voordat ze te dicht bij een vliegveld komen.

Bron: AP, The Guardian, UK Airprox Board