EO

Universiteit Twente onderzoekt solar powered e-bikes

01 april 2017 om 20:18 uur - Enschede

Tijdens de rit je fiets opladen. Dit kan met solar bikes waarbij zonnecellen in de wielen zijn geïntegreerd.

De Universiteit Twente onderzoekt de efficiency en gebruikstevredenheid van solar powered e-bikes. Het onderzoeksproject is onderdeel van het Living Smart Campus programma, waarbij de campus wordt ingezet voor wetenschappelijke experimenten. UT medewerkers zijn uitgenodigd deel te nemen in het ‘Solar powered e-bike' project.


Professor Karst Geurs over het project: "In Nederland is de e-bike al enorm populair. Het is ook een veelbelovend duurzaam vervoersalternatief. Tot op heden is er weinig bekend over het gebruik van verschillende types van e-bikes, de effecten op de gezondheid en op gemotoriseerd vervoer en het fietsgebruik. Ook over de technische prestaties en de effecten van het opladen van e-bikes via zonne-energie op mobiliteitspatronen en het ‘oplaad' gedrag van mensen is nog weinig bekend. Dit gaan we onderzoeken. Ook willen we weten wat gebruikers vinden van de solar bike."

 

Deelnemers gezocht

Voor de testfase zoekt professor Geurs nog voor de komende maanden tachtig UT-medewerkers die één van de vijf solar bikes gedurende een week willen gebruiken om naar het werk te fietsen.

Voor het Living Smart Campus programma worden vanaf mei dit jaar zo'n 20 medewerkers gezocht om met hun eigen e-bike of met de solar bike gedurende enkele weken mee te doen aan het opladen van de fietsen via zonne-energie. In het Living Smart Campus programma komen naast de solar bikes nog twee andere oplaadtechnieken bij. Naast het opladen tijdens het fietsen kan door reguliere e-bike gebruikers gekozen worden uit het gebruiken van een solar-oplaadsysteem thuis en een solar-oplaadsysteem op de campus. Bij alle drie de varianten blijft het mogelijk om, indien nodig, op de traditionele manier, via elektriciteit, op te laden.

 

Partners in het project

De solar bikes zijn door de TU Eindhoven ontwikkeld binnen het ‘4TU.Bouw Lighthouse Solar bike project,' waar professor Karst Geurs (Centre for Transport Studies) en dr.ir. Pauline van den Berg (Urban Science and Systems van de TU Eindhoven) bij betrokken zijn.

Dr. Angèle Reinders (Arise) is initiatiefnemer van het Smart Living Campus project ‘Solar powered e-bikes', waarbij ook professor Srinivasan Keshav (University of Waterloo te Canada) is betrokken. Masterstudent Pablo Gaete Haller voert het onderzoek uit in het kader van zijn opleiding Sustainable Energy Technology.

 

Twintigvoudig lagere CO2-uitstoot

Via tests worden gegevens verzameld en geanalyseerd om het gebruikspatroon van e-bikes en de mogelijke voordelen als duurzaam mobiliteitssysteem te doorgronden. Dr. Angele Reinders stelt: "Een e-bike opladen met zonne-energie leidt tot een twintigvoudige lagere CO2-uitstoot dan het opladen met ‘grijze' elektriciteit."

 

Masterstudent Pablo Gaete Halle heeft onlangs de University of Waterloo bezocht, die als partner in het project samen met de UT de oplaadstations voor thuis heeft ontwikkeld. De Canadese universiteit voert een soortgelijk onderzoek uit met medewerkers van de universiteit. Dat maakt het delen en vergelijken van data gedurende het onderzoek mogelijk en interessant voor postdoctoraal onderzoek.

 

Living smart campus

Solar powered e-bikes is één van de projecten van Living Smart Campus (LSC) van de Universiteit Twente, het programma gericht op campusontwikkeling. LSC bestaat uit een verzameling projecten vanuit onderzoek, onderwijs en/of de ondersteunende diensten, waarbij de campus gebruikt wordt als living lab.

 

Meer info: www.utwente.nl/livingsmartcampus

 

Gerelateerd nieuws

Superhout zo sterk als staal

Superhout is zo sterk als staal

Onderzoekers van de Universiteit van Maryland hebben een methode gevonden die hout twaalf keer sterker maakt. "Dit Superwood kan een concurrent van staal of zelfs titaniumlegeringen worden, zo sterk en duurzaam is…

Energie winnen met kwantum dots in dubbel glas

Veel zonnestroom uit kwantumdots in dubbel glas

Onderzoekers van Los Alamos National Laboratory hebben dubbel glas uitgerust met kwantumdots die verschillende delen van het lichtspectrum absorberen. De ramen wekken zo meer energie op dan traditionele zonnecellen.

Op weg naar lichte robotpakken

Op weg naar lichte robotpakken (video)

Robots die mensen helpen bij het bewegen, ontwikkelen zich van starre exoskeletten naar flexibele pakken met een slimme aansturing. Dat verwacht professor Herman van der Kooij van de Universiteit Twente. Hij leidt het…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 februari 2018, Vianen

Theoriedag werken met ISO 13849-1 (PL) en IEC 62061 (SIL)

Training bij Pilz

21 februari 2018, Vianen

Workshop werken met ISO 13849-1 (PL) praktijkdag

Training bij Pilz

26 februari 2018, Markelo (NL)

Altium Advanced Training (Altium Designer 17)

Meer agendapunten »