EO

Universiteit Twente onderzoekt solar powered e-bikes

01 april 2017 om 20:18 uur - Enschede

Tijdens de rit je fiets opladen. Dit kan met solar bikes waarbij zonnecellen in de wielen zijn geïntegreerd.

De Universiteit Twente onderzoekt de efficiency en gebruikstevredenheid van solar powered e-bikes. Het onderzoeksproject is onderdeel van het Living Smart Campus programma, waarbij de campus wordt ingezet voor wetenschappelijke experimenten. UT medewerkers zijn uitgenodigd deel te nemen in het ‘Solar powered e-bike' project.


Professor Karst Geurs over het project: "In Nederland is de e-bike al enorm populair. Het is ook een veelbelovend duurzaam vervoersalternatief. Tot op heden is er weinig bekend over het gebruik van verschillende types van e-bikes, de effecten op de gezondheid en op gemotoriseerd vervoer en het fietsgebruik. Ook over de technische prestaties en de effecten van het opladen van e-bikes via zonne-energie op mobiliteitspatronen en het ‘oplaad' gedrag van mensen is nog weinig bekend. Dit gaan we onderzoeken. Ook willen we weten wat gebruikers vinden van de solar bike."

 

Deelnemers gezocht

Voor de testfase zoekt professor Geurs nog voor de komende maanden tachtig UT-medewerkers die één van de vijf solar bikes gedurende een week willen gebruiken om naar het werk te fietsen.

Voor het Living Smart Campus programma worden vanaf mei dit jaar zo'n 20 medewerkers gezocht om met hun eigen e-bike of met de solar bike gedurende enkele weken mee te doen aan het opladen van de fietsen via zonne-energie. In het Living Smart Campus programma komen naast de solar bikes nog twee andere oplaadtechnieken bij. Naast het opladen tijdens het fietsen kan door reguliere e-bike gebruikers gekozen worden uit het gebruiken van een solar-oplaadsysteem thuis en een solar-oplaadsysteem op de campus. Bij alle drie de varianten blijft het mogelijk om, indien nodig, op de traditionele manier, via elektriciteit, op te laden.

 

Partners in het project

De solar bikes zijn door de TU Eindhoven ontwikkeld binnen het ‘4TU.Bouw Lighthouse Solar bike project,' waar professor Karst Geurs (Centre for Transport Studies) en dr.ir. Pauline van den Berg (Urban Science and Systems van de TU Eindhoven) bij betrokken zijn.

Dr. Angèle Reinders (Arise) is initiatiefnemer van het Smart Living Campus project ‘Solar powered e-bikes', waarbij ook professor Srinivasan Keshav (University of Waterloo te Canada) is betrokken. Masterstudent Pablo Gaete Haller voert het onderzoek uit in het kader van zijn opleiding Sustainable Energy Technology.

 

Twintigvoudig lagere CO2-uitstoot

Via tests worden gegevens verzameld en geanalyseerd om het gebruikspatroon van e-bikes en de mogelijke voordelen als duurzaam mobiliteitssysteem te doorgronden. Dr. Angele Reinders stelt: "Een e-bike opladen met zonne-energie leidt tot een twintigvoudige lagere CO2-uitstoot dan het opladen met ‘grijze' elektriciteit."

 

Masterstudent Pablo Gaete Halle heeft onlangs de University of Waterloo bezocht, die als partner in het project samen met de UT de oplaadstations voor thuis heeft ontwikkeld. De Canadese universiteit voert een soortgelijk onderzoek uit met medewerkers van de universiteit. Dat maakt het delen en vergelijken van data gedurende het onderzoek mogelijk en interessant voor postdoctoraal onderzoek.

 

Living smart campus

Solar powered e-bikes is één van de projecten van Living Smart Campus (LSC) van de Universiteit Twente, het programma gericht op campusontwikkeling. LSC bestaat uit een verzameling projecten vanuit onderzoek, onderwijs en/of de ondersteunende diensten, waarbij de campus gebruikt wordt als living lab.

 

Meer info: www.utwente.nl/livingsmartcampus

 

Gerelateerd nieuws

e-Vliegen kost maar 2 euro per uur

e-Vliegen kost maar 2 euro per uur

Nederland heeft zijn eerste e-vliegtuig mogen begroeten. De Pipistrel Alpha Electro streek afgelopen weekend neer op het Military Hitech-News Event 'Science for Humanity' bij het Nationaal Militair Museum in…

Een ‘Fitbit’ voor de maag

Een ‘Fitbit’ voor de maag

Een flexibele sensor, ontwikkeld bij MIT en Brigham en Women's Hospital in Boston, kan bewegingen in de maag bewaken, voedselinname detecteren en zichzelf gedurende minstens twee dagen van energie voorzien. Het…

14 Keer efficiënter dan Tesla

14 Keer efficiënter dan Tesla

Het solarteam van de TU Eindhoven heeft de Bridgestone World Solar Challenge voor personenauto’s met overmacht gewonnen. Het team vervoerde gemiddeld 3,4 mensen van Darwin naar Adelaide (3021 km) en gebruikte daarbij…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Modlight Illumix - Perfecte belichting in daglichtkwaliteit

Met de Modlight Illumix machine led lampen zorgt Murrelektronik voor een optimale belichting van machines en...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

24 oktober 2017, Leusden

Praktische handvatten CE en de verlichtingsindustrie

Een workshop over CE. Regels en verplichtingen en normen. Praktische handvatten om tot je wettelijk...

24 oktober 2017, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

25 oktober 2017, Eindhoven

Data Mining & Business Analytics

Fundamentele concepten voor het begrijpen en succesvol toepassen van Data Mining methoden - vierdaagse...

Meer agendapunten »