Robot Flippy bakt burgers (video)

Zou een hamburger even goed smaken als hij wordt gebakken door een robot? Je kunt dat nu controleren in de hamburgerketen Caliburger. De Cali Group werkte samen met Miso Robotics aan de ontwikkeling van Flippy, de burgerrobot. Flippy maakte onlangs zijn debuut in een Caliburger-vestiging in Pasadena, Californië. De keten wil Flippy in de komende twee jaar inzetten in 50 zaken over de hele wereld.

Miso Robotics en de Cali Group noemen Flippy niet zo maar een robot: het is een geautomatiseerde keukenassistent. En het is niet de eerste in zijn soort: ook Momentum Machines werkte een aantal jaren aan een burger bot.

Flippy brengt een stuk nieuwe techniek op tafel. Waar in het verleden een gangbare assemblagelijnrobot alleen kon werken als alles netjes en  consistent gepositioneerd voor hem klaar licht. Robots als Flippy werken met de nieuwste machine-leersoftware om de voor hen liggende componenten te lokaliseren en identificeren en van de ervaringen te leren. De CEO van Miso vergelijkt de robot met een autonome auto omdat beide terugkoppellussen gebruiken om hogere prestatieniveaus te behalen.

Flippy ziet er ook niet echt uit als een doorsnee robot. Het is een klein karretje op wielen met slechts één arm. Die arm heeft zes assen met een grote bewegingsvrijheid zodat diverse functies kunnen worden uitgevoerd. De robot kan kiezen uit een assortiment hulpstukken voor het bakken, inclusief tangen, schrapers, spatels en een pneumatische pomp. In combinatie met de gebruikte AI-software zou Flippy zijn kookkunsten zelfs kunnen uitbreiden tot het bereiden van bijvoorbeeld kip of vis.

Tot de belangrijkste taken van de robot behoren het oppakken van de rauwe hamburgers, dan plaatst hij zo op de grill, controleert hij de baktijd en temperatuur  van elke hamburger en legt hem tenslotte op het bord. Maar hij kan niet alles helemaal alleen: voor het toevoegen van extra ingrediënten is nog een menselijke kok nodig. De robot geeft een signaal als die kok een plakje kaas op de burger moet leggen. Ook zijn er mensen nodig om de saus en andere extra’s toe te voegen en om het kant en klare product in te pakken. Momentum Machines werkt aan het automatiseren van een aantal van die stappen.