EO

Kennismigranten belangrijk voor Nederlandse economie

14 maart 2017 om 17:15 uur - Den Haag

“Het krijgen van voldoende technisch geschoold personeel is de komende jaren mogelijk een van de grootste uitdagingen voor Nederland. Met het Techniekpact werken we hier hard aan. Aanvullend kan het aantrekken van kennismigranten ook een bijdrage leveren. Daarom is het van belang om als land aantrekkelijk te zijn voor goed opgeleide, ambitieuze migranten die van meerwaarde zijn voor onze samenleving. Om de juiste mensen aan te trekken is van belang te weten wat arbeidsmigranten beweegt en daar levert dit rapport een nuttige bijdrage aan.”


Met deze woorden nam  Minister Kamp (Economische zaken) het onderzoeksrapport*) van  het Institut Zukunft der Arbeit (IZA) over arbeidsmigratie, uitgevoerd  in opdracht van Randstad, in ontvangst uit handen van CEO van Randstad Jacques van den Broek.

 

De aanleiding van Randstad om  het rapport te laten  maken is dat gekwalificeerde  mensen internationaal vaak niet kunnen bewegen naar de juiste baan . De hoofdconclusie van het rapport is dat arbeidsmigratie belangrijk is bij het oplossen van potentiële arbeidstekorten. Daarmee wordt bijgedragen aan de economische groei en werkgelegenheid.

 

Instroom

Met het Techniekpact werkt het kabinet samen met het bedrijfsleven en het onderwijs aan  het vergroten van de instroom van jongeren binnen  technische opleidingen en een betere aansluiting van  het onderwijs op de arbeidsmarkt. En met succes. Zo kiezen meer jongeren weer voor een technische opleiding. Om de tekorten verder te verminderen lijkt echter structureel meer inzet nodig. Het aantrekken van kennismigranten kan hieraan bijdragen.

 

Warm welkom

Nederland doet het in vergelijking met andere landen vrij goed als het gaat om het aantrekken (nr. 13 in de Global Competitiveneness Index van WEF) en het binden (nr. 9) van kennis en talent. Nederland zet zich op meerdere manieren in om personen met een economische meerwaarde aan te trekken. Zo hebben we onder andere de kennismigrantenregeling, de startup-regeling en de 30%-regeling. Daarnaast is in april 2016 de City Deal ‘Warm Welkom Talent' gesloten met als doel de aantrekkingskracht van Nederland te vergroten voor ambitieus ondernemend talent.

 

*) Download het rapport 'People to jobs, jobs to people'

 

Gerelateerd nieuws

FME, Defensie en onderwijs bundelen krachten voor cyberveilig Nederland

FME, Defensie en onderwijs bundelen krachten voor cyberveilig Nederland

FME, het ministerie van Defensie en de Regionale Opleidingscentra gaan intensiever samenwerken op het gebied van cybersecurity. Er komt meer aandacht voor cyberveiligheid in de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap …

Jongeren in de metaal drie keer vaker een ongeluk

Jongeren in de metaal hebben drie keer vaker een ongeluk

In vergelijking met andere werknemers in de metaal hebben jongeren drie keer zo vaak een ongeluk. En jong geleerd is oud gedaan. Het is daarom van levensbelang dat jongeren in een metaalopleiding meteen leren gezond en…

FME over regeerakkoord: “Digitaal leiderschap nodig”

FME over regeerakkoord: “Digitaal leiderschap nodig”

De nieuwe coalitie heeft dinsdag zijn akkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. Ondernemersorganisatie FME is positief over de plannen van het nieuwe kabinet op het gebied van onderwijs, de versterking van…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 januari 2018, Vianen

Certified Machinery Safety Expert (CMSE)

Training bij Pilz. Trainingsdagen: 23, 24, 30 en 31 januari 2018

1 februari 2018, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

27 februari 2018, Neurenberg

Embedded World 2018

It's a smarter world: Tentoonstelling en conferentie

Meer agendapunten »