Ineke Dezentjé: ‘Techniek is te mooi om alleen aan mannen over te laten’

“Voor mij is het iedere dag internationale vrouwendag”, zei FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming onlangs in het radioprogramma De Ochtend. “In Nederland hebben vrouwen niet veel te klagen. Wie voor mij een grote inspiratie is geweest? Neelie Kroes. Zij is voor mij echt een voorbeeld van een aanpakker, iemand die dingen helder kan uitleggen en voor dingen vecht.” oor het nieuw te vormen kabinet had ze ook een boodschap, ze gaf aan dat FME pleit voor een ministerieel Topteam voor digitalisering.

De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd om meisjes geïnteresseerd te krijgen in een technische opleiding en baan. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, zegt Dezentjé Hamming. "Het aantal vrouwen dat is ingestroomd bij technische opleidingen is toegenomen. Nu is zeventien procent op een technische universiteit vrouw en zes procent op het VMBO. Dat is nog steeds veel te weinig. Ik vind dat techniek een verplicht vak moet zijn op de basisschool. In de technologiesector bevinden zich de banen voor de toekomst. Technologie is overal: op de boerderij, in de zorg. Apps maken, hoe leuk is dat?" 

Numerus fixus onacceptabel

Ondertussen is er voor twaalf technische studies een numerus fixus ingesteld. "Onacceptabel. Bedrijven halen hun ingenieurs uit het buitenland, omdat er hier te weinig zijn. FME heeft een pact gesloten met vier technische universiteiten. De overheid is nu aan zet: er moet geld bij. Een TU krijgt net zo veel geld als een universiteit waar Frans wordt gegeven. Ik pleit voor een status aparte voor technologische opleidingen. Daar zitten de knappe koppen, die zorgen voor innovatie en groei van de economie. Nederland is in de crisis overeind gebleven door onze exportkracht. En dat kwam doordat wij innovatieve producten konden aanbieden die zeer gewild waren."

Voor de techniek zelf is het ook belangrijk dat er vrouwen zitten, vindt Dezentjé Hamming. "Zij zijn vaak heel goed in grote veranderingen teweeg brengen, kijk naar Angela Merkel en Christine Lagarde. Vrouwen hebben speciale kwaliteiten. Zijn bijvoorbeeld beter in precisiewerk. Vrouwen zijn creatief, kunnen goed samenwerken. Nieuwe coalities smeden, daar zijn vrouwen bij uitstek goed in."

Het volledige interview kun je hier terugzien