Tiende editie van grootste robotcompetitie van België (video)

In 2017 organiseert de Universiteit Gent in samenwerking met Dwengo de tiende editie van zijn robotcompetitie. Verschillende teams laten hun zelfgebouwde robot met een andere robot duelleren. Beide robots nemen plaats in een cirkelvormig speelveld. De eerste die er in slaagt om de ander uit de cirkel te duwen, is de winnaar. Het is de bedoeling om met beperkte middelen een zo intelligent mogelijke robot te bouwen.

Deze robotcompetitie staat open voor iedereen die geboeid is door elektronica, al mikken de organisatoren in eerste instantie op studenten van het hoger onderwijs en leerlingen van het secundair onderwijs. Vorig jaar was de jongste deelnemer 9 jaar en de oudste een vijftiger.

Computers, domotica, huishoudelijke apparatuur en robots zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Naast het correct leren gebruiken van deze technologieën is het ook zinvol om de fundamentele concepten ervan beter te begrijpen. Dat kan dankzij de robotcompetitie.

De deelnemers maken op een leuke manier kennis met de technische aspecten van robotica. Door in teamverband aan ‘open problemen’ te werken, vergaren ze bovendien computationele en sociale vaardigheden.

Deelname aan de robotcompetitie, inclusief bouwsessies, is helemaal gratis. De deelnemers voorzien zelf in de kosten van de robot, maar dankzij de hoofdsponsor Dekimo ontvangen ze een bedrag voor het aankopen van bouwmateriaal.

Bouwsessies

Tot aan de finale zijn er een aantal ‘bouwsessies’ gepland. Tijdens die momenten kunnen de deelnemers onder begeleiding aan hun robots werken. Voor studenten hoger onderwijs zijn die gepland op dinsdagavond (20.00 uur). Voor leerlingen van het secundair onderwijs is dat op woensdagavond (19.00 uur). De exacte momenten zijn te vinden op Facebook.

De Sumo-robotcompetitie vindt plaats op woensdagavond 3 mei in Het Pand (Onderbergen 1, Gent).

Bekijk de finalesfeer van twee jaar geleden in het filmpje van Lieven Scheire.