FME roept Europese Commissie op om industriepolitiek te ontwikkelen

“Er liggen enorme kansen voor het creëren van meer werkgelegenheid als het nieuwe Kabinet minstens 1 miljard investeert in onderzoek, het innovatiebeleid voortzet en zorgt voor een goed opgeleide beroepsbevolking.” Dat zei FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink naar aanleiding van de FME Conjunctuurenquête over het eerste kwartaal van 2017.

Het ondernemersvertrouwen van de technologische industrie blijkt positief. De groei in omzet, export en prijsverwachtingen laat zien dat de technologische industrie de motor van vernieuwing is en daarmee van groot belang voor de Nederlandse economie. Dezentjé: "We moeten stoppen met somberen en trots zijn op deze groeimotor voor Nederland. Verder bouwen aan een krachtig industriebeleid is noodzakelijk"

  

Stabiel overheidsbeleid

De oproep van de Nederlandse technologische industrie om juist nu extra te investeren in de sector staat niet op zichzelf. De FME-voorzitter vindt dat de Nederlandse politiek meer moet investeren in de sector: ‘Meer investeren in onderzoek en in het technisch onderwijs op alle niveaus is noodzakelijk voor groei.’

Juist nu Amerika inzet op een protectionistisch beleid, is ook een gezamenlijke Europese aanpak nodig. Daarom hebben de gezamenlijke industriële brancheorganisaties aan de Europese Commissie een verklaring gestuurd met de oproep om een industriepolitiek te ontwikkelen.

Download de Conjunctuurenquete FME -Technologische Industrie eerste kwartaal 2017. (PDF)