Photonics-expert gaat hybride toestand van licht en materie creëren

Jaime Gómez Rivas, hoogleraar bij de faculteit Technische Natuurkunde en groepsleider bij het Eindhovense energie-instituut Differ, krijgt dit jaar een van de 34 Vici-beurzen van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hij gaat met zijn team een”hybride toestand van licht en materie creëren” die het transport van excitonen (gebonden toestanden van elektronen en elektrongaten) in materialen zal verbeteren. Het verbeteren van het ladingstransport in materialen is van groot belang voor opto-elektronicatoepassingen, zoals in zonnecellen, led’s, lasers en fotodetectoren.

De Vici-beurs van anderhalf miljoen euro is bedoeld voor vooraanstaande wetenschappers. De ontvangers kunnen dankzij deze financiering de komende vijf jaar een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen. Vici is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke beurzen van Nederland.

Jaime Gómez Rivas krijgt de beurs dankzij zijn voorlopersrol in het vakgebied van fotonica, het samenspel van licht en elektrische ladingen in materialen.