Vlaamse Regering geeft Imec meer geld voor lokale innovatie

Een nieuw vijfjarige convenant tussen de Vlaamse Regering en Imec zet volop in op de lokale en internationale voortrekkersrol van het gereputeerde onderzoekscentrum. Concreet wordt de jaarlijkse overheidsbijdrage aan Imec opgetrokken tot 108 miljoen euro. Enerzijds wordt er extra geïnvesteerd in Imec’s langetermijnonderzoek – zodat het zijn positie kan consolideren als onderzoekscentrum voor nano-elektronica en digitale technologie. Anderzijds wordt de kaart van Vlaanderen getrokken, met extra middelen om lokale innovatie te ondersteunen – door Vlaamse partners makkelijker toegang te geven tot Imec-technologie, bijvoorbeeld, en door te blijven investeren in professionele begeleiding voor hightech ondernemers.

Dankzij de fusie tussen Imec en iMinds in 2016 beschikt Vlaanderen over een innovatiecentrum van wereldklasse op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. Imec trekt niet alleen getalenteerde wetenschappers van over de hele wereld aan, maar werkt ook erg nauw samen met toponderzoekers aan de vijf Vlaamse universiteiten. Zo legt Imec de basis voor een betere toekomst in domeinen als slimme gezondheidszorg, slimme steden, mobiliteit, energie en Industrie 4.0 – met een innovatiecapaciteit die zich vertaalt in meer dan 120 patentaanvragen per jaar. 

"We zijn er in geslaagd om een aantal internationale topbedrijven uit de microchipindustrie naar Vlaanderen te halen – zoals het Nederlandse ASML en het Japanse JSR; samenwerkingsverbanden die de creatie van meer dan 6000 Vlaamse jobs met zich meebrachten – en die ons bovendien toelaten om de 15% subsidies door de Vlaamse overheid verder aan te vullen met inkomsten gegenereerd door eigen onderzoek", zegt Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van Imec.

"In het nieuwe convenant met Imec erkennen we volop het belang van dat internationaal leiderschap. Maar daarnaast voorzien we binnen de jaarlijkse bijdrage van 108 miljoen euro ook extra middelen voor het ondersteunen van lokale innovatie", voegt Philippe Muyters, Vlaams minister van economie en innovatie daaraan toe. "Zo kunnen Vlaamse bedrijven bij Imec aankloppen voor geïntegreerde oplossingen die gebruik maken van de nieuwste ontwikkelingen op het vlak van hardware én software. Dat is onontbeerlijk in hun zoektocht naar technologie die onmiddellijk in hun producten kan worden geïntegreerd om hen snel een competitief voordeel te verschaffen."   

In de afgelopen jaren zijn al innovatieprojecten opgezet met meer dan 500 Vlaamse bedrijven en ook de Imec.icon-werking van het voormalige iMinds kan indrukwekkende cijfers voorleggen. Zo bleek uit een recente impactmeting dat elke euro die de overheid in het programma investeert, resulteert in elf euro omzetverhoging voor de bedrijven in kwestie en zes euro aan bedrijfsinvesteringen in extra arbeidsplaatsen. Bovendien worden ook hightech startups al jarenlang ondersteund – getuige daarvan de 43 Imec spin-offs en de meer dan 120 startups die al werden begeleid binnen het imec.istart-programma.

Dankzij het nieuwe convenant kan Imec Vlaamse bedrijven nog beter begeleiden in hun volledige innovatieproces. Er worden onder meer extra middelen vrijgemaakt voor imec.icon – waardoor nog meer bedrijven op een laagdrempelige manier samen met Imec onderzoeksprojecten kunnen opstarten. Maar ook instrumenten als imec.istart (gericht op Vlaamse digitale startups) en imec.xpand (voor ondernemers die innovaties op de markt willen brengen op basis van Imec’s nano-elektronica kennix) worden verder uitgebouwd, en hetzelfde geldt voor proeftuinprojecten zoals het Antwerpse City of Things.