IE1- en IE2-motoren gevraagd

Met ingang van dit jaar is de IE3-norm het wettelijke minimum voor alle elektromotoren van 0,75 kW tot 375 kW met een inschakelduur van 100% (S1) of 80% (S3). IE2-motoren mogen uitsluitend nog worden toegepast in combinatie met een frequentieregelaar). Wie nog IE1- en IE2-motoren op voorraad heeft en deze van de hand wil doen kan terecht bij Active Stock Management (ASM) in Roosendaal.

ASM heeft een internationaal netwerk en wil kijken of elders nog kopers voor de motoren te vinden zijn. Arjan van Beek, marketing manager bij ASM, verwacht vooral buiten de EU kopers te kunnen vinden. Het bedrijf dat ook in andere overtollige technische voorraadproducten handelt, merkt dat nu de stapsgewijze invoering van de regelgeving is afgerond, het ‘aanbod’ begint te komen.

‘Los product’

Nog even voor de goede orde: uit navraag bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat motoren die voor 1 januari op de Europese markt zijn gebracht nog mogen worden verhandeld en toegepast. Maar alleen als ‘los product’, bijvoorbeeld voor de vervangingsmarkt of gebruik in een machine die niet verder wordt verhandeld. Een machinefabriek mag bijvoorbeeld de motoren niet meer toepassen in nieuwe machines. De machinefabriek is als fabrikant van de gehele machine verantwoordelijk voor het voldoen aan alle relevante regelgeving. ASM mag de motoren dus ook niet aanpassen of onder eigen naam verkopen, want dan worden ze fabrikant.

Onderzoek

De ILT laat verder weten dat zij wel onderzoek kunnen doen bij bedrijven om vast te stellen of het daadwerkelijk producten zijn die voor de ingangsdatum op de markt zijn gebracht. De Inspectie ziet overigens wel vaker dat net voordat nieuwe eisen van kracht worden bedrijven een grote strategische voorraad aanleggen. Dit kan financieel interessant zijn als de vraag blijft bestaan en schaarste ontstaat. Maar het kan ook zijn nieuwe energiezuinige producten zo snel in prijs dalen dat nauwelijks nog vraag is naar het oude type.

http://www.activestockmanagement.com/

www.ilent.nl