Magnetische besturing van robotzwermen (video)

Onderzoekers van Philips Research in Eindhoven hebben een systeem bedacht om magnetische apparaten in een zwerm of groep onafhankelijk van elkaar te besturen. Dit gebeurt gebaseerd op de positie van de robot in de ruimte.

Er zijn al veel manieren om zwermen met machines te besturen, maar tot op heden blijft het nog lastig om individuele robots in zo’n groep betrouwbaar aan te sturen.

  

Magnetische micromachines

Al tien jaar wordt er gewerkt aan magnetische micromachines. De techniek kent een breed scala aan toepassingen, waaronder flexibele protheses en stralingstherapie bij behandeling van tumoren. Bij dit laatste voorbeeld worden meerdere radioactieve ‘zaadjes’ rechtstreeks in een tumor geïnjecteerd, zodat ze kankercellen rechtstreeks bestralen, zonder schade toe te brengen aan omringend weefsel. Het besturen van meerdere van deze micromachines blijft echter een nog niet bereikt doel.

Magnetisch veld

Onderzoeker Jürgen Rahmer en zijn collega’s bij Philips Research hebben nu een systeem bedacht wat de aansturing van deze micromachines veel gemakkelijker moet maken.

Eerst maken ze een heel sterk en uniform magnetisch veld met behulp van een veldgenerator. Hiermee worden groepen met kleine ijzeroxide-magneten ‘bevroren’. Het veld kent een zogeheten ‘field-free point'(FFP), een soort ‘zwakke plek’ waarin het wel mogelijk is om de kleine ijzerdeeltjes te laten bewegen.

Schroeven bijvoorbeeld kunnen met deze techniek selectief worden bevroren, waarbij enkel de schroeven in het FFP vrij zijn om te bewegen. Door een relatief zwak roterend magnetisch veld toe te passen op deze situatie kunnen de schroeven worden gedraaid.

Het systeem van Philips Research is in staat om verschillende magnetische schrieven tegelijk te manipuleren en heeft de potentie om honderden kleine machines tegelijk aan te sturen.

Demonstratie

Om het concept visueel te maken hebben de onderzoekers een demonstratiefilmpje gemaakt met een robotje van Lego (zie video hieronder). Rahmer en zijn team gaan de techniek nu verder testen voor potentiële medische toepassingen.