Chinese robot-verslaggever publiceert zijn eerste artikel

Van alle ontwikkelingen die ons door technologie gedomineerde tijdperk kenmerken, nemen robots wellicht de grootste stappen, zeker als er kunstmatige intelligentie mee is gemoeid. Ze zien er uit als mensen, gedragen zich als mensen en nemen volgens sombere verwachtingen uiteindelijk zelfs de touwtjes in handen. Aan de mogelijkheden voor professionele inzet van robots is nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd.

Xiao Nan, een Chinese robot-reporter haalde onlangs het nieuws doordat hij in een luttele seconde een artikel van 300 tekens produceerde. het verhaal is gepubliceerd in de Southern Metropolis Daily , die verschijnt in Guangzhou en omgeving. .

De robot is ontwikkeld door professor Wan Xiaojun van de universiteit van Beijing, die een reputatie heeft in het ontwikkelen van dergelijke robots, samen met zijn studententeams.  De intelligente robot kan zowel korte als lange verslagen schrijven, waardoor hij geschikt is voor het creëren van allerlei soorten ‘content’.  De vraag is: kan hij het menselijk element evenaren?

Wan Xiaojun zegt: "Vergeleken met menselijke journalisten is Xiao Nan sterker in het analyseren van gegevens en sneller in het schrijven van artikelen. Maar dat betekent nog niet dat robots op korte termijn verslaggevers geheel kunnen vervangen."

Maar hij gelooft ook dat het belangrijkste doel bij het ontwikkelen van dergelijke robots is dat ze kunnen fungeren als een katalysator om uitgeverijen te helpen bij het creëren van content en het verkorten van de doorlooptijd.

Op dit moment kunnen robots nog geen één-op-één interviews doen of intuïtief reageren met vervolgvragen, zegt Wan. Ook zijn ze nog niet in staat om het echte nieuws uit een interview of converstaie te halen. "Maar robots zijn wel in staat om aanvullend te functioneren en zo nieuwsbladen en gerelateerde media en ook verslaggevers en redacteuren te helpen."

Bron: ChinaDaily