Universiteiten en steden bundelen krachten in citydeals Kennis Maken

Armoede in bepaalde stadswijken, toenemende behoefte aan zorg en sociale inclusie die onder druk kan komen te staan. Dit zijn maatschappelijke uitdagingen waar de grote steden in Nederland een oplossing voor moeten vinden. Hier staan de Nederlandse kennissteden niet langer alleen voor. Samen met de hogescholen en universiteiten sluiten de kennissteden de citydeal ‘Kennis Maken’ om voor deze maatschappelijke vraagstukken een oplossing te onderzoeken.

Deze nieuwe, intensieve samenwerking moet zorgen voor evidence-based stedelijk beleid. En het biedt de studenten een rijke leeromgeving aan waarbij onderwijs, onderzoek en de praktijk met elkaar verbonden zijn. Studenten zullen samen met onderzoekers en mensen uit de praktijk de relevante onderzoeksvragen formuleren, nader onderzoek doen naar stedelijke problemen en oplossingsrichtingen proberen te formuleren.

Universiteiten en partners in regio

In de ‪City Deal ‘Kennis Maken’ werken de gemeenten Delft, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Wageningen samen en met ketenpartijen binnen de stad en in de omliggende regio.  Ook de vereniging van universiteiten (VSNU), de Vereniging Hogescholen, Kences en het Netwerk Kennissteden Nederland en de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) doen mee.

Agenda stad

De City Deal ‘Kennis Maken’ is een uitwerking van de Strategische Agenda Hoger Onderwijs en Onderzoek 2015-2025 en komt voort uit het interbestuurlijke programma Agenda Stad. Steden, Rijksoverheid, de Europese Commissie, maatschappelijke partners en het bedrijfsleven werken hiermee samen aan het versterken van groei, leefbaarheid en innovatie in het Nederlandse en Europese stedennetwerk.

Living Lab

Gemeente Enschede, Universiteit Twente en Saxion Hogeschool werken al geruime tijd samen op het thema Smart Cities en hebben nu een intentieverklaring getekend om tot een duurzaam samenwerkingsverband te komen,. Tussen gemeente en UT wordt gewerkt aan een strategische samenwerkingsagenda gericht op talent aantrekken en behouden, het creëren van een aantrekkelijk vestigingsklimaat en Smart Societies, waarin de stad als living lab een belangrijk onderdeel vormt. Maarten van Steen, wetenschappelijk directeur CTIT en voorzitter Living Smart Campus van de UT is nauw betrokken bij deze ontwikkelingen en is enthousiast over de City Deal en de samenwerking met gemeente en hogeschool: "De connectie tussen kennisinstellingen, gemeente en bedrijfsleven is enorm van belang voor de aantrekkingskracht van internationaal talent. Het versterkt het innovatief vermogen van alle betrokkenen. De overheidssteun door middel van de City Deals sluit geweldig goed aan op de initiatieven die wij in Enschede al hebben."

Citydeal Gelrestad

Ook de Radboud Universiteit ondertekende de ‘citydeal Gelrestad’, een initiatief van de steden Nijmegen, Arnhem, Ede en Apeldoorn. Deze overeenkomst richt zich op duurzamer energiegebruik, duurzame voedselvoorziening en gezondheid. De Radboud Universiteit en Radboudumc zijn gevraagd om hun kennis en ervaring op deze gebieden te delen met de andere samenwerkingspartners.
De beoogde partners zijn, behalve de genoemde gemeenten, de Provincie Gelderland, de Economic Board regio Arnhem – Nijmegen, de WGR Stedendriehoek, Triple Helix Foodvalley, Sport Medisch Centrum Papendal, Rijnstate Ziekenhuis, ACBN evenementenbureau Nijmegen, Ministerie van Economische Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Wonen en Rijksdienst).