EU: nieuwe wetgeving nodig voor aansprakelijkheid zelflerende robot

De EU wil met name de zelflerende robot rechten en verantwoordelijkheden geven. Er moeten snel gebruiksregels en een verplichte verzekering worden ingevoerd. Dat staat in een onlangs (12/1) uitgebracht rapport door een juridisch comité van het Europese Parlement.

Vooral zelflerende categorie robots zou volgens de EU-commissie een positie moeten krijgen die je kunt vergelijken met die van een zakelijk rechtspersoon, zoals bedrijven die hebben.
Volgens woordvoerder en Europarlementariër Mady Delvaux moeten zelfdenkende en zelflerende robots geregistreerd worden en allemaal ook beschikken over een zogenaamde Killswitich. “Daarmee kan een op hol geslagen robot door de makers onmiddellijk een halt worden toegeroepen. De regels moeten ervoor zorgen dat robots dienend blijven aan de mens.”
 

Aansprakelijkheid

In de huidige situatie is de producent of eigenaar van de zelflerende robot aansprakelijk. Dat moet, zo staat in het parlementsstuk, snel veranderen. De commissie waarschuwt dat over enkele tientallen jaren de robot het menselijk denken gaat overtreffen. Deze robots zullen daarmee ook de eigen omgeving kunnen beheersen. De commissie is bang dat het ook mis kan gaan. Codefouten, hacks en algeheel systeemfalen kunnen dan ernstige situaties veroorzaken.
Delvaux refereerde in haar toelichting aan het verhaal van Frankenstein. Hij produceerde een menselijk ogende zelfdenkende robot. Het monster moordde uiteindelijk zijn halve familie uit.

Lees verder op ICT-magazine
Bron:  ICT-magazine, / newsroom Europarlement