Ouderen kunnen wandelstok en rollator inruilen voor robot-pak

Het ouder worden kan verschillende problemen met zich meebrengen, die het uitvoeren van dagelijkse activiteiten moeilijker maken. In samenwerking met studio Fuse Project van industrieel ontwerper Yves Behar heeft Superflex ‘energiekleding’ ontwikkeld om het dagelijks leven van senioren te verrijken. Het zogenoemde Aurora Powered Suit wordt onder de bovenkleding gedragen en helpt ouderen met mobiliteitsproblemen die worden veroorzaakt door leeftijd of ziekte.

Het pak is uitgerust met elektrische spieren die reageren op de activiteiten van de drager en die samen met de lichaamsspieren de ouderen helpt bij het vrij lopen, staan of trapklimmen.

back1 front 1

Het batterijgevoede Aurora Powered Suit is makkelijk te verbergen onder de normale kleren. Het is gemaakt van lichtgewicht elastisch textiel. In zeshoekige vlakjes zijn series motoren en sensoren ondergebracht die kracht bieden aan de gebruiker. Deze elektrische spieren en hun sensoren bevinden zich op de rug, de benen, de heupen en het bovenlijf.

super 1

Ze gebruiken kunstmatige intelligentie om samen te werken met de natuurlijke bewegingen van het lichaam en daar extra spierkracht aan toe te voegen. Het pak kan worden gebruikt door atleten, maar ook door atleten, en zelfs terminale patiënten (inclusief kinderen).

super 2

"Veel mensen denken dat wearable robotica altijd neerkomt op het dragen van exoskeletten", zegt Rich Mahoney, CEO van Superflex. "Zo’n exoskelet zelf is een frame. Het is groot en massief en het heeft bepaalde beperkingen ten aanzien van het ontwerp." In plaats daarvan wil Superflex met ‘powered’ kleding een nieuwe categorie kleding met geïntegreerde robotica ontwikkelen.

super 3

Het energiepak bestaat nu alleen nog als prototype en het is te zien in het Londens Design Museum. Superflex zegt dat het ongeveer 9,6 miljoen dollar aan fondsen moet werven om het pak uiterlijk in 2018 op de kledingmarkt te brengen.

super 4

super 5

super 6 super 7

FuseProject

bron: DigitalTrends