Geld voor samenwerkingsprojecten wetenschap en MKB

Binnen de pilot Kiem-HTSM heeft Stichting FOM de eerste twee aanvragen gehonoreerd voor publiek-private samenwerkingsprojecten met het MKB. Van het totale budget van € 100.000 wordt twintig procent bijgedragen door de commerciële partners binnen de projecten. Beide gehonoreerde projecten zijn aangevraagd door onderzoekers van de TU Eindhoven. In 2017 zullen naar verwachting nieuwe aanvraagrondes voor Kiem-HTSM worden georganiseerd door NWO.

Het pilot-instrument Kiem-HTSM is gebaseerd op al eerdere Kiem-instrumenten binnen NWO. Kiem-HTSM heeft als doel het bevorderen van publiek-private samenwerking, in het bijzonder met het midden- en kleinbedrijf, en gericht op de Topsector HTSM. De eerste aanvraagronde sloot in september 2016 Op basis van prioritering door de evaluatiecommissie zijn twee aanvragen gehonoreerd:

3D Master equation simulations for next-generation OLEDs (mengo)

In dit project wil Reinder Coehoorn (TU/e) samen met spin-off Simbeyond zoeken naar nieuwe simulatiemethoden voor de ontwikkeling van oled’s (organische led’s). De nieuwe methoden zullen sneller zijn en minder rekentijd vergen dan de huidige modellen.

Combining micro-plasma printing and atomic layer deposition for patterned ultra-thin film preparation

In dit project wil Adriana Creatore (TU/e) onderzoeken hoe de microplasmaprinter van samenwerkingspartner InnoPhysics kan worden gecombineerd met atomic layer deposition, voor het vervaardigen van ultradunne lagen met patronen. De combinatie van beide technieken zou moeten zorgen voor zeer goed controleerbare eigenschappen, zoals laagdikte, opto-elektronische eigenschappen en patroonresolutie.

Het financieringsinstrument Kiem-HTSM is als pilot ingericht als onderdeel van de FOM-bijdrage aan de HTSM-propositie 2016-2017. Naast Kiem-HTSM is er ook een pilot Lift-HTSM ingericht.