Schietstoelfabrikant beboet voor blootstelling werknemers aan metaaldampen

Een fabrikant van schietstoelen in het Verenigd Koninkrijk heeft een boete gekregen van £ 800.000 nadat drie werknemers slopende longaandoeningen ontwikkelden.

De drie ervaren CNC machine operators ontwikkelden extrinsieke allergische alveolitis na vele jaren van jaren van blootstelling aan dampen van metaalbewerkingsvloeistoffen. De longaandoening, in het Engels ook bekend als Hypersensitivity Pneumonitis, is een allergische reactie van het lichaam op het inademen van kleine deeltjes van organische of chemische oorsprong. De symptomen omvatten ondermeer hoesten, kortademigheid en gewrichtspijn.

Metaaldampen

De werknemers die meer dan 20 jaar voor het bedrijf hadden gewerkt, werden gedurende een periode van ten minste drie jaar blootgesteld aan metaaldampen. Een werknemer is zo zwaar getroffen dat hij vrijwel verlamd is door de ziekte, een ander zal nooit meer in staat zijn om in de industrie aan het werk te gaan met metaalbewerkingsvloeistoffen en een derde moeten speciale maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat hij nooit meer in contact komt met de stof.

Ontoereikend

Een onderzoek door de Engelse Arbeidsinspectie, the Health and Safety Executive (HSE), wees uit dat de maatregelen in de fabriek om de blootstelling aan de dampen te stoppen ontoereikend waren. De metaalbewerkingsvloeistof wordt vaak gebruikt als smeermiddel en koelmiddel in technische processen. Tijdens het gebruik van de machine ontstaat damp uit de vloeistof, die in dit geval werd ingeademd door ongeveer 60 werknemers.

Tekortkomingen

Het bedrijf heeft nagelaten om een systeem op te zetten voor het schoonmaken van overtollige vloeistof of voor het afzuigen van dampen. Er waren ook tekortkomingen op het gebied van gezondheidstoezicht, waarbij de kwestie vroeg genoeg naar boven zou zijn gekomen voor het nemen van passende veiligheidsmaatregelen. Het bedrijf kreeg een boete van £800.000 en werd veroordeeld tot het betalen van de proceskosten van £ 36 912,36.

Gevaren inademen metaaldampen

HSE Inspector, Stephen Faulkner, zei: “Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze net zoveel rekening houden met de gezondheid als met de veiligheid van werknemers bij het uitvoeren van risicoanalyses. De gevaren van het inademen van dampen van metaalbewerkingsvloeistof zijn algemeen bekend binnen de industrie. In dit geval is de gezondheid van een werknemer permanent en ernstig beschadigd, en die van twee anderen zijn ook aangetast.  Allen zullen moeten leven met hun gezondheidstoestand voor de rest van hun leven.”

Bron: http://www.hse.gov.uk/
Zie ook, http://www.beroepsziekten.nl/beroepsziekten/extrinsieke-allergische-alveolitis-eaa