Nieuwe technologie voor supercondensatoren

De Universiteit van Surrey en Augmented Optics hebben in samenwerking met de University of Bristol een technologie ontwikkeld voor toepassingen waarin nu nog accu’s nodig zijn. De ontwikkeling van Augmented Optics kan resulteren in een supercondensator met een grote energiedichtheid en een snelle laadtijd.

Op dit moment kun je met een elektrische auto ongeveer van Amsterdam naar Eindhoven rijden voor hij weer 6 tot 8 uur aan de laadpaal moet. Met de nieuwe technologie rijd je van Amsterdam naar Berlijn en duurt het opladen slechts enkele minuten. Dezelfde tijd die je kwijt bent als je met een reguliere brandstofauto bij een pompstation staat.

In China rijden al bussen op supercondensatoren, maar die hebben een zeer beperkte actieradius: na twee of drie haltes is het al nodig om ze te herladen.  Elon Musk, van Tesla en SpaceX, verklaarde al eerder dat volgens hem supercondensatoren bij uitstek de techniek voor toekomstige elektrische vliegtuigen zullen zijn. Door de nieuwe wetenschappelijke resultaten zou die visie volgens de universiteit van Surrey realiteit kunnen worden.

Supercondensatoren

Supercondensatoren kunnen snel laden en ontladen, gedurende een groot aantal cyclussen. Maar door hun geringe energiedichtheid per kilogram (ongeveer een twintigste van de huidige batterijtechnologie) kunnen ze in veel toepassingen tot nog toe niet concurreren met conventionele batterijen.  

De nu ontwikkelde, nieuwe technologie is afgeleid van de techniek waarmee zachte contactlenzen gemaakt kunnen worden. De gebruikte materialen zijn gebaseerd op grote organische polymeren, bestaande uit een heleboel sub-eenheden die samen in een 3-dimensionaal netwerk zijn gerangschikt.

Dr. Ian Hamerton van de University of Bristol: "Deze polymeren hebben ook veel andere mogelijke toepassingsgebieden waarbij stevige, flexibele en geleidende materialen wenselijk zijn, waaronder bio-elektronica, sensoren, draagbare elektronica en geavanceerde optica. We geloven dat dit een heel opwindende en in potentie revolutionaire ontwikkeling is."

Kijk voor meer details op http://www.supercapacitormaterials.com/

bron: University of Surrey