Koningin Maxima opent universitaire opleiding Data Science in ‘s-Hertogenbosch

Hare Majesteit Koningin Máxima verrichtte donderdagmiddag 1 december in ’s-Hertogenbosch de officiële opening van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), die is gevestigd in het voormalig klooster Mariënburg. Koningin Máxima was aanwezig bij het centrale programma in de Mariakapel, maakte een rondgang door het gebouw, sprak met studenten en wetenschappers en verrichtte daarna voor het gebouw de openingshandeling.

 Data Science is een nieuwe technische discipline en de drijvende kracht achter veel toekomstige innovaties. In de USA alleen al produceren smartphones op dit ogenblik meer dan 18 miljoen megabytes data per minuut. In 2020 zal wereldwijd de jaarlijkse hoeveelheid data 44 zettabytes bedragen (een 1 met 21 nullen): het gecombineerde geheugen van ruim zes stapels smart-tablets van de aarde tot de maan. Die gigantische aantallen vragen om een betere en vernieuwde aanpak. De data scientist is de ingenieur van de toekomst en wetenschappelijk onderzoek en innovaties zullen gebaseerd zijn op die data.

De Jheronimus Academy of Data Science (JADS) is een samenwerkingsverband van de provincie Noord-Brabant, de gemeente ‘s-Hertogenbosch, de Technische Universiteit Eindhoven en Tilburg University. Wetenschappelijk onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en innovatie komen samen in ‘s-Hertogenbosch en dit in samenwerking met het internationale bedrijfsleven in de regio Brabant en daarbuiten. Uniek is daarbij de samenwerking van beide universiteiten waardoor big data vanuit verschillende technologische, economische, juridische en sociale aspecten wordt benaderd. Dat resulteert onder andere in een Joint Bachelor Data Science. 

Opening

Hare Majesteit Koningin Máxima woonde op 1 december het besloten openingsprogramma bij in de Mariakapel en kreeg aansluitend een rondleiding door het gebouw Mariënburg. Daar sprak zij met studenten en wetenschappers over de activiteiten van de academie.

Als afsluiting verrichtte zij om 17.15 uur buiten de opening van de academie. Met licht, dans, muziek werd het verleden, heden en de toekomst van het gebouw uitgelicht.