EO

Robots voor vernieuwende architectuur (video)

28 november 2016 om 14:41 uur - Utrecht

De oprichters van Studio RAP in Rotterdam zijn tweemaal genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs die in februari wordt uitgereikt. Studio RAP zet robots in om te komen tot vernieuwende architectuur. Vijf vragen aan mede-oprichter Wessel van Beerendonk die voor De Nederlandse Bouwprijs is genomineerd in de categorie Talent met toekomst.


Opdrachtgevers prijzen de mensen van Studio RAP (robotics, architecture, production) de hemel in. De ene zegt dat Studio RAP een bijdrage levert aan de next economy van Rotterdam, de andere signaleert dat het bureau de hedendaagse rol van architect herdefinieert. Discovery Channel en de Israëlische TV zijn inmiddels langs geweest om te berichten over hun robotarchitectuur.

 

Zoveel lof, het zal je allemaal maar gezegd worden. Wat is robotarchitectuur?

"We zetten robots in om te komen tot vernieuwende, expressieve architectuur. Naast het ontwerp denken we het gehele productieproces uit, we herdefiniëren hiermee de rol van architect. Tijdens onze studie hebben we goed naar andere industrieën gekeken, kernvraag was elke keer weer hoe zij robots inzetten in hun productieproces. De manier waarop nu wordt gebouwd is uit de oude doos. Aannemers kunnen hun productieproces wel steeds verder automatiseren, maar het leidt niet tot vernieuwende architectuur. Er wordt nog steeds gebouwd met de bouwcatalogus in de hand."

 

"De massaproductie van Vinex-wijken ligt achter ons. Niet interessant om in te wonen, laat staan om te ontwerpen. Mensen zijn niet meer gelukkig met die massa-architectuur. Onze serie bestaat uit één. Alles wat wij maken is uniek. "

 

"Er wordt weleens gevraagd of dat niet duur is. Expressieve architectuur, op maat gemaakt, wordt weer betaalbaar, want wat wij ontwerpen kan door een robot gemaakt worden. Die werkt gewoon 24 uur per dag door. Het maakt hem ook niet uit wat hij moet doen, hoe complex het ook is. Het allerbelangrijkste, voor ons als architect, is om die mogelijkheden te onderzoeken. Verwar ons overigens niet met een producent die zijn productieproces nog slimmer automatiseert. Dat zijn we per definitie niet. We zijn architecten."

 

In dat 'vernieuwende' lijkt een zeker idealisme in te zitten?

"Klopt, ik ben zeker een idealist. Ik wil slimmer bouwen. We moeten nadenken hoe we de wereld beter achterlaten. Dat begint met duurzaamheid, de traditionele bouw is allesbehalve duurzaam of circulair. Door te kiezen voor robotisering, heb je te maken met aanzienlijk minder faalkosten, ook kun je veel efficiënter met je materiaal omgaan."

 

"We zijn nu bezig met betonprinten. Dat proces is veel zuiniger dan het huidige proces van het storten van beton. Voor ons genomineerde project hebben we een paar honderd houten elementen gefreesd. Het programma achter de robot rekent precies het meest efficiënte materiaalgebruik uit. Er is bijna geen verspilling. Tel daar de mogelijkheid van expressieve architectuur bij op, en je weet hoe de toekomst eruit ziet."

 

Je noemt jezelf een digitaal bouwmeester. Wat is dat voor statement?

"De rol van de architect is gemarginaliseerd. De architect is tegenwoordig niets meer of minder dan een stilistisch adviseur. Hij is niet meer de bouwmeester van eeuwen geleden, hij heeft zich alles laten afnemen. Ja, uit die constatering spreekt een zekere frustratie. Ik wil dat de architect zijn rol weer neemt. Op deze wijze kunnen wij bij Studio RAP exact datgene realiseren wat wij voor onze opdrachtgevers ontwerpen."

 

"Tijdens mijn studie heb ik goed gekeken wat in andere industrieën gebeurt. Hoe daar wordt omgegaan met robotisering, en hoe je door de toepassing daarvan kan komen tot nieuwe, vernieuwende, architectonische vormen. Niet voor niets maken wij gebruik van afgedankte robots uit de auto-industrie die voorheen dashboards invlogen. We hebben daarvoor nieuwe programma's geschreven. Ze kunnen nu alles: frezen, zagen, noem maar op. Het deert ze allemaal niet, al moeten ze duizend unieke elementen maken. Het geeft de architect een veel grotere vormvrijheid, de serieproductie voorbij."

 

Studio RAP is in Nederland het enige bureau dat zich zo nadrukkelijk richt op RobotArchitectuur. Laten andere bureaus wat liggen?

"Ja, dat weet ik wel zeker. Ik vind echt dat serie-denken achter ons ligt. De toekomst is aan de robot, waardoor we uniek kunnen produceren. Een robot kan elke handeling uitvoeren, en uiteindelijk beter dan de mens. Je kunt een robot ook laten metselen, om maar een voorbeeld te geven. Hierdoor gaat een wereld open aan nieuwe vormen die voorheen onbetaalbaar waren. Op dit moment realiseren we nog projecten van bescheiden schaal. Voor het Innovation Dock in Rotterdam hebben we een 130 vierkante meter groot bouwwerk gemaakt dat bestaat uit enkel unieke elementen, voor de watertaxi in Rotterdam ontwerpen we een abri en voor ABN Amro zijn we bezig met een interieur."

 

"Alles wat we maken is uniek en niet voor serie vatbaar. Dat is ons handelsmerk. De Vinexwijken hebben we gehad. Liggen achter ons. Het zou toch fantastisch zijn als elk huis in een wijk uniek is, dat de klant zelf kan bepalen hoe het huis eruit komt te zien. Dat noem ik vernieuwende architectuur. Architecten en aannemers die zeggen dat het niet kan, lopen achter. Die zijn van de oude school. Het kan namelijk wel. Dat willen wij laten zien."

 

Waar staan Studio RAP en Wessel over vijf jaar?

"Op dit moment realiseren we kleine tot middelgrote projecten. Het zou mooi zijn als er over vijf jaar ergens in een grote stad een groot publiek toegankelijk gebouw staat met een volledig digitaal geassembleerde architectuur. Daarmee zouden we een statement afgeven. We zouden laten zien hoe we de architectuur hebben geherdefinieerd."

 

"Op basis van innovatieve inzet van de robot zullen we nieuwe uitgangspunten formuleren voor een expressieve architectuur. Bij de eerste ontwerpschets moet de architect al weten hoe hij de robot kan inzetten. Hij zal daarvoor de programma's moeten schrijven. De robot die we zelf programmeren geeft ons totaal nieuwe architectonische vrijheden. We hebben het niet voor niets over de digitale bouwmeester."

 

De Nederlandse Bouwprijzen worden maandag 6 februari uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in Media Plaza, op de eerste beursdag van de BouwBeurs die van 6 tot en met 10 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

 

Ga hier naar de website van Studio RAP

 

 

Gerelateerd nieuws

droneclash

TU Delft organiseert eerste anti-drone race (video)

Om drones op een goede en veilige manier in de maatschappij te laten ‘landen', is de ontwikkeling van anti-drone maatregelen cruciaal. Daarom organiseert het Micro Air Vehicle Lab (Mavlab) van de TU Delft op 4…

RLI

Adviesraad: betere voorbereiding op technologische innovatie nodig

Technologie verandert de samenleving. Nieuwe toepassingen kunnen van grote waarde zijn, maar ook bestaande waarden aantasten. Overheden, burgers en bedrijven moeten zich daarop voorbereiden. Want de effecten van…

 Meint Smit

Helft van prijzen op internationaal photonics-congres naar Eindhoven

Hoogleraar Meint Smit heeft de Lifetime Achievement Award gekregen op de PIC International Conference in Brussel. Smit is een van de grondleggers van de integrated photonics; halfgeleiderschakelingen die werken met licht…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Delmation Products BV
Delmation Products BV

Datacommunicatie-/ besturingstechniek

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Testo Nederland BV
Testo Nederland BV

Meetoplossingen voor Professionals

Product van de maand

RSS
CTP-Extended, nieuws in veiligheidsland

Een van de laatste ontwikkelingen van Euchner is de CTP Extended, een verdere ontwikkeling van de veiligheidsschakelaar...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 maart 2017, Hannover

Cebit

Global event for digital business

23 maart 2017, Vianen

CE-Markering, de basis

Training bij Pilz

23 maart 2017, Markelo (NL)

Switch-to-Altium Workshop

Training verzorgd door Altium BV (voorheen Transfer BV)

Meer agendapunten »