Betaalbare SLM-printer getoond op Formnext

Op de Formnext in Frankfurt presenteerden de FH Aachen en het Fraunhofer Institute for Laser Technology (ILT) een ‘betaalbare’ SLM-printer (seective laser melting). De printer is bedoeld voor kleine en middelgrote bedrijven, voor wie duurdere laser-melting-technieken niet economisch haalbaar zijn.

In 2014 richtten FH Achen en Fraunhofer ILT het ‘Aachen Centrum voor 3D Printing’ op. "Onze groep experts werken nauw samen om middelgrote bedrijven toegang te geven tot 3D-printing", aldus directeur van het Centrum prof. Gebhardt. Het Centrum biedt bedrijven trainingen in additief fabriceren, advies en diensten op het gebied van componentontwerp, fabricage en afwerking.

  

SLM-printer

Het samenwerkingsverband heeft nu een 3D-printer opgeleverd die werkt doormiddel van selective laser melting (SLM). Het eerste prototype van de printer gebruikt een cartesisch coördinatenstelsel en een 140 watt laserdiode met een focusdiameter van 250 µm. De machine produceert metalen componenten met een maximumhoogte van 90 mm.

Beginners

Volgens Dawid Ziebura, een project-engineer bij Fraunhofer ILT, kost een printer van een vergelijkbare grootte minimaal 100.000 euro. De geschatte prijs van de printer is volgens Ziebura 30.000 euro.

De makers noemen als belangrijkste voordelen de lage leercurve, waardoor de bediening van het apparaat binnen enkele uren te leren is. Ook zal het gemakkelijk te gebruiken zijn en zijn alle componenten van het apparaat door de gebruiker zelf te onderhouden en vervangen. "De laaggeprijste machine maakt het beginnende gebruikers gemakkelijk om metalen componenten te gaan 3D-printen", aldus Ziebura.

Toepassingen

De onderdelen die de printer kan produceren zijn geschikt voor veel typische SLM-toepassingen. Van prototypes en kleine proef-onderdelen, tot functionele onderdelen.

De gebruiker bepaalt zelf de snelheid en de kwaliteit waarmee onderdelen geproduceerd worden. De machine kan bijvoorbeeld binnen 12 uur een roestvrijstalen (kwaliteit: 1.4404) onderdeel van 55 cm3 printen met een dichtheid van meer dan 99,5 procent.

Daarnaast kan het apparaat grotere oppervlaktes printen met een traliewerkstructuur om bouwsnelheid op minder belaste plekken in het onderdeel te verhogen. Zo kan een tralie-dichtheid van 20% een reductie van de bouwtijd opleveren tot 60%.

Toekomst

Informatie over beschikbaarheid is nog niet vrijgegeven. De engineers uit Aachen spraken op de Formnext in Aachen met potentiële klanten. Ook willen de engineers de procestijden en printkwaliteit van de machine nog optimaliseren en het ook mogelijk maken om met aluminium-legeringen en gereedschapsstaal te printen.