‘Origami kano’ van polypropyleen composiet (video)

Een kano van polypropyleen composietmateriaal die volledig opvouwbaar is door een origami-constructie. Voor de productie van de romp uit één stuk is een pers nodig ‘zo groot als een nijlpaard’. Desondanks gaat de bootproductie in maart 2017 van start en zoekt men ook al naar mogelijkheden om met het materiaal andere markten te betreden.

De Onak is een origami-kano die is op te vouwen tot het formaat van een koffer (op wieltjes).  Een traditionele kano kost om te beginnen een hoop geld en maar vraagt bovendien veel opbergruimte. Deze Onak biedt de prestaties van een topkwaliteit kano maar dan zonder het gedoe, volgens de Belgische bedenkers – ontwerper Otto van de Steene en ingenieur Thomas Weyn. De Onak is opvouwbaar en kan gemakkelijk in de kofferbak van een auto liggen – en ook gewoon als koffer meereizen in het openbaar vervoer. De kano is 465 x 85 centimeter groot en heeft een drijfvermogen van 250 kilogram. Tot koffer opgevouwen meet hij nog maar 40 x 120 x 25 centimeter. Het geheel weegt 17 kilogram.

Polypropyleen composiet

Van de Steene en Weyn hebben het materiaal zelf ontworpen want het moet sterk en flexibel genoeg zijn om duizenden keren te worden in- en uitgevouwen. De ontwerpers hebben polypropyleen composietmateriaal (Curv van Propex) en een honingraatconstructie gebruikt (Honeycomb, Econcore) – en dit materiaal is de ruggengraat van de innovatie. Met CNC-thermovormen worden de noodzakelijke plooien aangebracht om de romp van de kano te kunnen vouwen. "Behalve dat het materiaal extreem sterk is, vijftien keer sterker dan gewoon polypropyleen en volledig recyclebaar, heeft het ons in staat gesteld meteen ook een zeer stijve kano uit één stuk te ontwerpen. Een traditionele skin-over-frame-kano heeft die stijfheid niet. Wij kunnen met onze constructie ook nagenoeg zonder extra onderdelen werken", aldus de oprichters van de gelijknamige firma Onak, Otto van de Steene en Thomas Weyne. Het materiaal wordt op een zelfontwikkelde machine nog afgewerkt met een PET-coating om het voldoende waterdicht te maken. De honingraat-luchtcellen geven het materiaal zoveel drijvend vermogen dat de kano zelfs niet zinkt als hij volledig met water is gevuld.

Goedkoop en goed  

Door het maken van vijftien prototypes, hebben de ontwerpers  het ontwerp van de gepatenteerde romp

gaandeweg verfijnd. "Dit was wel een uitdaging vanwege de beperkingen van de origami-techniek. We wilden een smalle en snelle kano ontwerpen die zijn momentum gemakkelijk vasthoudt. Maar tegelijker moet hij stabiel genoeg zijn voor beginners en door hen ook gemakkelijk te gebruiken zijn."

Het materiaal moet ook zeer goed bestand zijn tegen beschadiging van buitenaf, bijvoorbeeld door stenen op de bodem in laag water. "We hebben ook door twee centimeter dik ijs gevaren en ons materiaal presteert minstens net zo goed als ander materiaal dat twee tot wel vijf keer keer zo duur is."  De echte innovatie is feitelijk dat Onak erin is geslaagd dit product te maken van PP voor een verkoopprijs van slechts 1295 euro. "En ik denk dat onze marge net zo hoog is als die van de veel duurdere producten", aldus Van de Steene. 

Van drie uur naar tien minuten

De stuk-voor-stuk-productie waarmee de prototypes zijn gemaakt, nam drie uur per boot in beslag. De nieuwe methode met de verwarmde pers en mal, zal straks nog maar tien minuten per boot duren. Het persen van de romp zou eerst in Nederland plaatsvinden maar Onak heeft ervoor gekozen dit toch lokaal in Gent te gaan doen. Het persen zal worden gedaan op de pers met ‘het formaat van een nijlpaard’ want de boot is immers bijna vijf meter lang. Onak heeft patent aangevraagd op het productiemethode en zegt dat de daadwerkelijke productie in maart 2017 gaat beginnen.   

Open voor andere bedrijven

Volgens Van de Steene en Weyn werkt momenteel een consultantsbureau aan de uitwerking van het materiaalontwerp en aan de mogelijkheden die er eventueel zijn om met het materiaal andere markten te betreden. "Wij staan zeer open voor bedrijven die ons materiaal zouden willen toepassen."