Koningin Máxima onderzoekt ‘Status van Dutch Design’ tijdens vijftienjarig jubileum DDW 2016

Koningin Máxima bezocht op dinsdag 25 oktober 2016 Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. DDW is met meer dan 275 000 bezoekers het grootste design evenement van Noord-Europa. Hier ging zij in gesprek met ontwerpers over de status van Dutch Design. Tevens bezocht ze het Klokgebouw, een van de hoofdlocaties van DDW. Daar bezocht zij de tentoonstelling The Making of Your World met werk van designers die de wereld willen verbeteren, de expo Mind the Step met werk van studenten van de drie Nederlandse technische universiteiten en sprak ze met ontwerpers op het Ketelhuisplein.

"Dutch Design is een mentaliteit en verwijst niet per definitie naar een nationaliteit",  zeggen de organisatore van het evenement. "Het refereert aan de ontwerpesthetiek die eigen is aan Nederlandse designers: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een gevoel voor humor. We herkennen het oplossingsgerichte denken, het functionele, het humanisme, de vrijdenkers, de brutaliteit, de humor, de relativering, het eigenzinnige, het niet denken in hiërarchische barrières, het onconventionele. Maar ook de bereidheid om stakeholders serieus te nemen en te betrekken in de oplossing, in het creatieproces."

Creatieven en jonge ontwerpers, waaronder Maarten Baas (ambassadeur DDW 2016), Jeroen van Erp, Thomas Widdershoven, Dave Hakkens, Christien Meindertsma, spraken met Koningin Máxima over het gebied waarop design zich nu begeeft: tussen kunst, cultuur, markt en samenleving. Dutch Design draagt bij aan een nieuwe hybride praktijk, waarin van scheiding tussen disciplines zoals product, grafisch, landschap, stedenbouw, architectuur, gaming, nog nauwelijks sprake is.