Virtuele objecten voelen met robothandschoen (video)

De in China gevestigde startup Dexta Robotics heeft een exoskelet ontwikkeld waarmee objecten in Virtual Reality (VR) daadwerkelijk te voelen zijn. Dexta Robotics noemt de vinding ‘Dexmo’.

Het lastige aan VR-toepassingen is vaak dat de gebruiker een zeer realistische visuele ervaring heeft, maar geen realistische tast-ervaring. Oftewel: je ziet wel een virtuele werkelijkheid, maar je voelt deze niet. Dexmo moet deze kloof overbruggen.

  

Dexmo

Dexmo lijkt op een uit z’n krachten gegroeide handschoen en werkt door het vastleggen van de bewegingen die de gebruiker met zijn of haar handen maakt. Deze data worden doorgegeven aan de ‘avatar’ (virtuele belichaming van de gebruiker) in de VR-wereld.

Zodra de hand van de avatar een virtueel object aanraakt rekent de ‘grijp-afhandel-software’ de richting en amplitude uit van de kracht die uitgeoefend moet worden. Deze informatie wordt teruggestuurd naar Dexmo die haptische feedback geeft aan de gebruiker.

dexmogif

Een grote stap

Volgens Aler Gu, CEO van Dexta is Dexmo "het verschil tussen staren naar de maan en er voor het eerst zelf op staan." De handschoen "is een grote sprong voorwaarts, waarmee nieuwe werelden aan content en ervaring bedacht kunnen worden", aldus de Dexta-topman.

Dexta is statutair een Amerikaans bedrijf, maar is gevestigd in China om het maken van prototypes te vergemakkelijken. Er werken engineers uit het Verenigd Koninkrijk, de VS en China.

bron: Dexta Robotics