Technologisch design volgens ingenieurs

‘Making Of’ is dit jaar het thema van de vijftiende Dutch Design Week (DDW), van 22 tot en met 30 oktober. Op diverse locaties in Eindhoven zijn onderzoek en design van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) te zien. Zo keert de expositie ‘Mind the Step’ – een samenwerking van de TU/e en Design United (4TU Federatie) – dit jaar voor de derde keer terug om het Klokgebouw op Strijp-S. Een ander opzienbarend project is de plantaardige brug die over rivier de Dommel wordt gebouwd op de Eindhovense universiteitscampus. Daarnaast zijn er diverse workshops en tentoonstellingen in de stad en aan de universiteit.

Mind the Step is een samenwerking van verschillende TU/e-faculteiten en Design United, het onderzoeksinstituut van de ontwerpopleidingen de TU/e, TU Delft en Universiteit Twente. De expositie is voor een breed publiek toegankelijk: van leek tot deskundige en van jong tot oud. "Met meer dan zestig projecten verdeeld over negen thema’s laat de expositie Mind the Step zien welke invloed techniek en onderzoek hebben op het ontwerpen van producten en systemen die het leven van de bezoeker zullen veranderen", aldus Lucas Asselbergs, projectleider van Mind the Step.

Meer dan design

Dat design meer is dan alleen maar het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen blijkt uit de diversiteit waarmee ingenieurs naar oplossingen zoeken voor bestaande en toekomstige problemen op het gebied van energie, mobiliteit en gezondheid. Eén van de projecten die te zien zijn tijdens Mind the Step is Aymée: een beha voor (ex-)borstkankerpatiënten die reageert op inspanning. De warmte die voortkomt uit inspanning maakt dat het kleurenpatroon verandert. Daardoor wordt de beha mooier en dat leidt tot een beter gevoel bij de draagster. Ook te zien is het project Hugsy, waarbij pasgeborenen dankzij een ‘slimme’ deken beter en comfortabeler kunnen worden gemonitord.

Activiteiten en openingstijden

De tentoonstelling Mind the Step wordt op zaterdag 22 oktober om 15.00 uur officieel geopend door Victor van der Ghijs (voorzitter 4TU) en Jan Mengelers (voorzitter College van Bestuur TU/e). Behalve Mind the Step zijn er meerdere activiteiten onder TU/e-vlag tijdens DDW.

De opening van een plantaardige brug over rivier de Dommel vindt plaats op 27 oktober om 14.00 uur op de campus van de universiteit. Verder zijn er workshops zoals ‘Betonprinten’ en tentoonstellingen georganiseerd door de faculteit Bouwkunde. Op de eerste verdieping van gebouw Vertigo zijn tussen 22 en 30 oktober maquettes van de bouwkundige prijs ‘Archiprix 2017′ te zien.