Roboat: autonoom varen in Amsterdam

Het AMS Institute introduceert Roboat: het eerste grootschalige onderzoeksprogramma naar autonoom varen in de stad. Het vijfjarige programma wordt uitgevoerd in Amsterdam door onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT), Delft University of Technology (TUD) and Wageningen University and Research (WUR). Voor het programma is een budget van 25 miljoen euro beschikbaar.

Binnen het onderzoeksprogramma zal gekeken worden naar vervoer van mensen en goederen met een vloot van autonome boten, maar ook naar bijvoorbeeld tijdelijke systemen om de vaart te reguleren, zoals tijdelijke bruggen en steigers die in een paar uur kunnen worden opgebouwd of  ontmanteld.

Professor Arjan van Timmeren, hoogleraar Environmental Technology & Design aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van AMS (Advanced Metropolitan Solutions): "Roboat opent de weg naar allerlei nieuwe toepassingen. Denk aan onderwaterrobots die ziektekiemen in het rioolwater in een vroeg stadium kunnen opsporen, of die drijvend afval efficiënter kunnen afvoeren – denk alleen al aan de 12 000 fietsen die elk jaar in de Amsterdamse grachten belanden".

De eerste prototypen van Roboat zullen in 2017 in de grachten van Amsterdam te zien zijn.

http://www.ams-institute.org/roboat/