Terugkeer van de LP op de Kunststoffenbeurs

Vinyl is terug. De langspeelplaat levert sinds enkele jaren weer een nieuwe bijdrage aan de groei van de Nederlandse economie. In heel Europa zijn in 2014 meer dan 10 miljoen LP’s verkocht. Ook de verkoopcijfers uit de Verenigde Staten laten een siginficante groei zien.

De groeimarkt in vinyl wordt overschaduwd door de milieu- en gezondheidsproblemen van de kunststof waar de LP’s van zijn gemaakt: PVC (polyvinylchloride).

Bij verbranding van PVC komen dioxines en zoutzuurdampen vrij die bijzonder schadelijk zijn voor de gezondheid. PVC maken is goedkoop, maar het zorgt voor veel afval en het verwijderen van dat afval kost tenminste vijf maal de oorspronkelijke productiekosten van de PVC.

Nu er sprake is van een sterk groeiende markt voor LP’s als geluidsdrager, is het van groot belang om voor het vinyl-materiaal van de geluidsdrager duurzame en milieuvriendelijke alternatieven te ontwikkelen.

Green Vinyl

Het project ‘Green Vinyl LP’ wil niet alleen duurzame oplossingen bieden aan de opkomende markten in analoge geluidsdragers, maar onderzoekt ook nieuwe mogelijkheden met betrekking tot de technieken van spuitgieten en matrijsbouw. Met het ontwikkelen van de nieuwe Green Vinyl LP’s zonder PVC staat de regio Eindhoven aan de wieg van een wereldwijde nieuwe groen-label techniek.

Op 28 en 29 september kunnen bezoekers op de Kunststoffenbeurs  in Veldhoven kennis maken met deze ‘groene LP’s’. DJ’s spelen er muziek op vinyl.  Bezoek aan de beurs is gratis. Inschrijven kan via http://www.kunststoffenbeurs.nl/

Innovatie en nostalgie

Symcon in Veldhoven werkt met 8 partners, waaronder Fontys Hogeschool Toegepaste Wetenschappen, aan een innovatief proces om de groene platen te produceren. Symcon ging op zoek naar een innovatief productieproces voor een ‘nostalgisch’ product. Directeur Harm Theunisse: "De vraag naar platen en platenspelers is in de afgelopen paar jaar verdubbeld. Jong en oud draaien niet alleen platen, ze verzamelen ze ook. 1 op de 6 mensen die platen kopen, heeft zelfs geen draaitafel.
Ook artiesten willen hun muziek steeds vaker vastleggen op de plaat. Het product heeft een ontwikkeling doorgemaakt, maar dat geldt niet voor het productieproces. Om te voldoen aan de eisen van deze tijd en tegemoet te kunnen komen aan de toenemende vraag is een innovatief productieproces noodzakelijk. Er is nu nauwelijks sprake van een vervangingsmarkt en er worden geen nieuwe technologieën en machines ontwikkeld."

Perfecte plaat

Symcon wil de perfecte plaat afleveren via een productieproces dat aan alle eisen van deze tijd voldoet: gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen, flexibiliteit, minder energieverbruik, een grotere productiecapaciteit en een goedkoper product met een optimale geluidskwaliteit. Theunisse ging op zoek naar collega-bedrijven en kennisinstellingen die ieder hun specialistische kennis wilden inzetten om het product te realiseren en vond daarbij ook de weg naar Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen. De uitdaging aan de studenten is het ontwikkelen van een tester om de geluidkwaliteit te controleren en eventueel in een later stadium te optimaliseren.

Theunisse: "Als het een beetje meezit kunnen de eerste platen binnen anderhalf jaar uit de machines rollen. Daar werken we hard aan. Met 8 partners investeren we zowel financieel als inhoudelijk in dit project. Zo komt een scala aan technologische en specialistische kennis bij elkaar."

Bron: Mikrocentrum / Fontys Hogeschool