FME: Te weinig ‘digitale ambitie’ in Rijksbegroting

FME roept de politiek op om het komend begrotingsjaar alles op alles te zetten om de digitalisering van Nederland te versnellen. “We moeten nu echt vaart maken. We kunnen het ons niet permitteren om het komend verkiezingsjaar stil te staan en te wachten tot er een nieuw kabinet is. De belangen zijn te groot. Het is zaak nu lef en ambitie te tonen om Nederland uit te laten groeien tot dé digitale industriële hotspot van de wereld.” Dat zegt Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. “In de vandaag gepresenteerde Rijksbegroting zie ik te weinig van deze ambitie terug.”

"Wachten en hopen dat de wereld even stilstaat is in de digitale wereld geen optie. De ontwikkelingen gaan zo snel, dat even niets doen betekent dat we het afleggen tegen landen die in hoog tempo werken aan een digitale toekomst." FME roept de politiek dan ook op om binnen de beperkte ruimte van de Miljoenennota nu al slimme investeringen te doen vooruitlopend op een ambitieuze digitale agenda in de volgende kabinetsperiode. "Bij iedere begroting moet scherp gekeken worden of een aanzienlijk deel van de beschikbare ruimte aangewend kan worden voor digitalisering van bijvoorbeeld defensie, medische technologie, cyber security en onderwijs. Vaart maken op deze gebieden is cruciaal voor de Nederlandse economie."

Investeer in digitalisering en innovatie

De technologische industrie heeft invloed op bijna alle aspecten van ons leven. Technologie helpt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken als zorg, energie, veiligheid en mobiliteit. Dat is van belang voor het welzijn van ons land. Bovendien is de technologische industrie de banenmotor van nieuwe banen. Het is dan ook cruciaal voor onze economie dat we de technologiesector steunen. Dezentjé: "Het is goed dat de politiek daar steeds meer oog voor heeft. Maar het is wel van groot belang dat nu en zeker in de volgende kabinetsperiode forse stappen worden gezet op het gebied van digitalisering en innovatie van die industrie. Hier liggen de kansen voor banen van morgen voor alle lagen van de bevolking."

Ministerieel Topteam voor digitalisering

In de FME Industrieagenda 2016-2018 pleit FME voor het instellen van een Ministerieel Topteam voor digitalisering, als aanjager van de digitale toekomst. Nederland heeft een unieke uitgangspositie in de digitale revolutie. "Om de digitale ambitie waar te maken is zo’n topteam in de volgende kabinetsperiode absoluut noodzakelijk. Dit topteam moet als versneller, versterker en verbinder de verantwoordelijkheid krijgen over onze digitale infrastructuur, digitalisering van het onderwijs, sociale innovatie, regelgeving en cyber security", aldus Ineke Dezentjé Hamming.