Ontwikkelingen in oppervlaktetechniek bieden meerwaarde

Er zijn veel ontwikkelingen op het gebied van oppervlaktebehandeling van materialen. Nieuwe technieken, hulpmiddelen en grondstoffen, hogere eisen, strengere milieuregelgeving en een steeds veranderende vraag van de markt. Oppervlaktebehandeling is van essentieel belang voor menig product en geeft producten op velerlei manieren meerwaarde. Denk aan verduurzaming, een fraaier uiterlijk, het verbeteren van materiaaleigenschappen en/of toevoegen van specifieke functionaliteiten zoals intelligente lagen.

De innovaties in het vakgebied komen aan bod op de beurs Surface 2016, die plaatsvindt van 4 t/m 6 oktober in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. De vakbeurs maakt dit jaar deel uit van de Week van de Oppervlaktetechnologie waar rond de 30 brancheorganisaties en 12 kennisinstituten bij betrokken zijn die en zo’n 75 kennissessies op de beurs verzorgen. De tweejaarlijkse vakbeurs kent dit jaar nieuwe themapleinen en inspirerende exposities.    

 ‘Surface Solutions’ geeft per thema inzicht in de nieuwe mogelijkheden van oppervlaktebehandeling. Er worden concrete oplossingen getoond per thema zoals verduurzaming, decoratie, corrosiewering, slijtvastheid, brandwerendheid en lagere lifecycle-kosten. De expo ‘Trots op het werk’ is een inspiratiebron met eindproducten die dankzij oppervlaktetechniek een additionele meerwaarde hebben gekregen. Op het Surface Lab kan de bezoeker kwaliteit ervaren en eigenschappen van lagen testen. Op het Reinigingsplein staat kwaliteitsverbeteringmet behulp van voor- en nareiniging centraal. De expositie van de ION Borghardt Award presenteert de 10 belangrijkste innovaties. Op het Wrapping plein is de toepassing van deze folietechniek te zien, zoals voor auto’s, meubilair en gevels. Het inpakken van producten met hoogwaardig gegoten vinyl stijgt in populariteit.  

Surface 2016 is 10-15% groter dan de voorgaande editie. Opvallend is de toename van buitenlandse bedrijven die met hun primeurs naar de beurs komen. Ruim 175 gespecialiseerde oppervlakte-behandelaars én toeleveranciers presenteren er hun vakmanschap en technieken zoals op het gebied van nieuwe high-tech, hittebestendige en vlamvertragende coatings, betere hechting, corrosie-wering, nanotechnologie, 3D (metal)printing, slimme lagen, milieu, folietechniek, lasercladding en straaltechniek. De beurs toont mogelijkheden voor oppervlaktebehandeling van onder andere RVS  

(verzinkt) staal, aluminium, kunststof, hout, beton, textiel, composieten, hybride materialen en glas.  

Dagelijks zijn er doorlopend voordrachten over innovaties en best practices. Deze gaan onder meer over machinebouw, materialenkennis, (utiliteits)bouw, de CE-EN 1090, nanocoatings en geluidsreducerende coatings, lijm- en andere hechtingstechnologie, oppervlaktetechniek op niet-metalen ondergronden, galvanotechniek, arbo en milieu.  

Surface 2016 is een initiatief van de Vereniging ION, Vereniging Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland. De beurs is dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Bezoekers kunnen tegelijkertijd de naastgelegen vakbeurs Energie en Ecomobiel (di/wo) bezoeken.  

http://www.surfacevakbeurs.nl/