Wereldpremière Smartphone Orchestra op Lowlands (video)

Afgelopen zondag beleefde het Smartphone Orchestra zijn wereldpremière op Lowlands. Duizenden smartphones van Lowlandsbezoekers vormden samen één groot muziekstuk, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd. Elke smartphone leverde daaraan zijn eigen unieke bijdrage dankzij uitgekiende technologie en een geheel nieuwe manier van componeren.

Het idee bestond al langer. Het team van The Smartphone Orchestra is een jaar bezig geweest met programmeren, tweaken en testen om het concept technisch voor elkaar te krijgen. Het was bovendien noodzakelijk om een nieuwe manier van componeren te bedenken; schrijven voor een enorme hoeveelheid smartphone-speakers vraagt tenslotte een nieuwe manier van denken.

Het stuk dat op Lowlands werd gespeeld is losjes geïnspireerd op minimal music waarin verschillende patronen samen een groter geheel vormen. Maar waar normaal instrumenten de bouwstenen vormen, zijn dat nu de ringtones en notificationgeluidjes van de smartphones. Na testsessies op Oerol, met Spinvis en op het Barcelonese Sonár Festival met een goedkeurend knikkende Brian Eno was het nu tijd voor de officiële première op Lowlands. 

Mijmeren en wegdromen

Initiatiefnemer Steye Hallema van The Smartphone Orchestra: "De smartphone komt ons letterlijk steeds dichter op de huid. Veel zaken worden makkelijker gemaakt en ook ik pluk daar de vruchten van. Maar ik vraag me regelmatig af of het wel gezond is dat we ons de hele tijd overladen met informatie. Ons brein heeft het ook nodig om te mijmeren en te kunnen wegdromen. Wij wilden daarom de werking van smartphones omdraaien en mensen er juist mee bij elkaar laten komen om samen iets wonderlijks te ervaren. We zijn er enorm trots op dat we dit op deze schaal voor elkaar hebben gekregen op Nederlands meest vooruitstrevende popfestival. Het was een ervaring die ík in ieder geval niet snel meer zal vergeten."