Japanse audiofielen installeren eigen elektriciteitspalen (video)

Audiopuristen staan erom bekend dat ze nogal extreme en extravagante dingen doen in hun streven naar een nòg natuurgetrouwer geluid. Ze kopen hooftelefoons voor een bedrag waarvoor je ook een goede auto kunt aanschaffen en gebruiken belachelijk overgedimensioneerde kabels met weinig tot geen praktisch voordeel. De Wall Street Journal signaleert nu dat sommige Japanse luisteraars nog een stapje verder gaan.

Takeo Morita was bezorgd over het vervuilde lichtnet; dat zou de geluidskwalitit van zijn muziek kunnen aantasten. Daarom installeerde hij voor ruwweg € 10.000 een eigen elektriciteitspaal met een eigen transformator om meer elektriciteit rechtstreeks uit het net te halen. De 82-jarige jurist beschikte al over een Amerikaanse versterker van $ 60,000, Duitse luidsprekers uit de jaren ’60 die ooit in een theater hadden gestaan, Japanse audiokabels met gouden en zilveren aders en nog veel meer kostbare apparatuur. Nu was gewone elektriciteit voor hem niet meer goed genoeg; ook die moest ‘puur’ zijn. Daarom liet hij de 12 meter hoge betonnen paal in zijn voortuin planten.

En hij is niet de enige: in Japan bestaat zelfs een tijdschrift dat geheel is gewijd aan het verkopen van audio-gerelateerde netspanningsuitrustingen, inclusief palen.

Bezorgdheid over elektriciteit is niet volledig uit de lucht gegrepen. Heel ernstige elektromagnetische interferentie zou hoorbare storingen kunnen opleveren. Maar dat wil nog niet zeggen dat elke variatie in de netspanning tot een aantasting van de audiokwaliteit zou leiden. Net als met waanzinnig dure luidsprekers of over-the-top kabels is het twijfelachtig dat je werkelijk een merkbare verbetering kunt waarnemen. Zoals audio-researcher Tsutomi Nakano zegt: "Het gaat meer over de kracht van de verbeelding.

Maar deze luisteraars willen er absoluut zeker van zijn dat ze het best mogelijk geluid krijgen, zelfs als dat betekent dat ze een permanente ontsiering voor hun huis moeten plaatsen.

Bron: The Wall Street Journal