Energieproducerende foto’s

Wetenschappers aan de Aalto-universiteit van Helsinki hebben fotoportretten geprint met fotovoltaïsche inkt. Hiermee kan vervolgens energie worden opgewekt.

Er zijn al zonnecellen die met verschillende printtechnieken zijn gemaakt. Vooral organische zonnecellen en DSC’s (Dye-sensitized zonnecellen) zijn geschikt voor printen. “Wij wilden met het idee van geprinte zonnecellen net een stapje verder gaan en bekijken of deze materialen geprint konden worden als foto’s en tekst zoals traditionele printinkten”, aldus Janne Halme van de Aalto-universiteit.

Energie uit een inkjetprint

Als gewone printerinkt licht absorbeert wordt er warmte opgewekt. Een photovoltaïsche inkt zet een klein gedeelte van deze warmte om in elektriciteit. Hoe donkerder de kleur, hoe meer elektriciteit er wordt geproduceerd. Daarom is de meest efficiënte zonnecel pikzwart.

Zelfvoorzienend

Het idee van een zonnecel die in een patroon geprint kan worden kan ideaal zijn in combinatie met andere informatie op hetzelfde oppervlak, zoals visuele informatie en grafische elementen.

Concreet zou dit bijvoorbeeld kunnen betekenen dat dit type zonnecellen toegepast wordt op een elektrisch apparaat als onderdeel van het ontwerp van de behuizing en zo energie produceert die het apparaat weer kan gebruiken.

Kwaliteit

Volgens onderzoeker Ghufran Hashmi bleek de levensduur van de inkjet-geprinte zonnecellen vergelijkbaar met zonnecellen die op een traditionele manier vervaardigd zijn. De geteste zonnecellen doorstonden meer dan duizend uur belasting met licht en hitte zonder tekenen van prestatievermindering.

Van de geteste fotovoltaïsche inkten bleken de besten afkomstig te zijn van een onderzoeksgroep aan de Zwitserse ‘École Polytechnique Fédérale de Lausanne’, waar Dr. Hashmi een tijdje als gast-onderzoeker heeft gewerkt.

Mogelijkheden

Het onderzoek van de Finnen opent nieuwe mogelijkheden voor de ontwikkeling van decoratieve zonnecellen voor op producten en gebouwen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Energy & Environmental Science.